• Načítám...
>

Pražský magistrát uzavře část Smetanova nábřeží

  • 22. května 2020,
  • 11:16,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Uzavření asi stometrového úseku jednoho jízdního pruhu na Smetanově nábřeží se i přes odpor opozice i Prahy 1 uskuteční. Začne v sobotu. Podle pražského magistrátu se zde mají konat i kulturní akce. Hlavní město chce opatřením mimo jiné napomoci podnikům a institucím, které na nábřeží sídlí.

Reklama


Debata o uzavření úseku Smetanova nábřeží ve směru od Národního divadla po ústí Divadelní ulice vyvolala na čtvrtečním zastupitelstvu bouřlivou a několikahodinovou diskuzi, která skončila těsně před půlnocí. Podle vedení Prahy 1 i Spojených sil Pro prahu nebylo toto rozhodnutí řádně projednáno se všemi zainteresovanými stranami. 

"Problém je, jak to bylo nepřipravené, nevydiskutované, nebyly jasné fakta, nebylo řečeno o kolik ta objížďka bude delší. Co to přinese ekologii v centru Prahy," vysvětlil své rozhořčení předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu, Jiří Pospíšil.

"Je důležité, aby o takových opatřeních hlavní město jednalo nejprve s MČ Praha 1, našlo společné řešení. A hlavně, aby jsme jednali jak takto vyprázdněné nábřeží bude využíváno," doplnil radní MČ Praha 1, Richard Bureš

" Já jsem s koaličními partnery skutečně o tom jednal. Jednali jsme o tom několikrát. A s Prahou 1 také. Konkrétně jsem se sešel s panem Burešem, který má na starosti dopravu a řekl jsem mu tento záměr," uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy, Adam Scheinherr.

Hlavní město chce, aby se zde otevřely předzahrádky místních restaurací a konaly se zde kulturní akce. Místo by tak sloužilo hlavně pěším. Podle náměstka primátora, Adama Scheinherra se rozhodnutí uzavřít jízdní pruh na Smetanově nábřeží opírá analýzy, které deklarují dlouhodobý úbytek automobilové dopravy v této lokalitě. 


"Protože tam jezdí jenom 1900 aut denně. Tyto auta mohou tento úsek snadno objet Divadelní ulicí," doplnil náměstek primátora hl. m. Prahy, Adam Scheinherr.

Na postoj k tomuto záměru jsme se zeptali i místních občanů. 


anketa

Zastupitelstvem neprošel ani návrh, že by uzávěra trvala jen měsíc a poté by se vyhodnotila. Zastupitelé se nakonec shodli na tom, že magistrát bude tuto záležitost dále projednávat s vedením Prahy 1. K uzavření úseku Smetanova nábřeží od této soboty do konce září, však nic nebrání.





Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu