• Načítám...
>

Zastupitelé jednali o očkování proti chřipce zdarma

  • 22. května 2020,
  • 18:10,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Zastupitelé odmítli návrh opozice, aby Praha hradila svým obyvatelům očkování proti sezónní chřipce. Podle primátora Zdeňka Hřiba by se magistrát bezplatným očkováním proti chřipce neměl zabývat. Suploval by tak podle něj úlohu státu. Více už v následující reportáži.

Reklama

Opozice na květnovém zasedání pražského zastupitelstva navrhla zajištění bezplatného očkování proti chřipce i pro širokou veřejnost. To ale nakonec neprošlo. 

"My se soustředíme především na prevenci koronaviru případné druhé vlny. Problém toho návrhu je v tom, že i když proočkujeme všechny, kteří mají trvalé bydliště v Praze, tak stále je tady velká část lidí, kteří zde nemají trvalé bydliště a bydlí zde a nebo sem dojíždějí. Tudíž nelze dosáhnout toho efektu kompletního proočkování populace, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

S tím ale nesouhlasí například zastupitel a lékař Bohuslav Svoboda, který odmítavý postoj pražské koalice považuje za chybu.

"Samozřejmě, že očkování má svůj význam. Protože pokud bychom v Praze měli proočkováno 80 % lidí, tak by zde teoreticky nemělo k žádné infekci dojít. Praha je ve velmi vyjímečné situaci. Je zde metro a mnoho míst, kde je velká kumulace lidí a vyloučit ten kontakt je velmi obtížné. My jsme tedy přesvědčeni o tom, že by bylo potřeba, aby se o to Praha postarala, " říká Bohuslav Svoboda, zastupitel hl. m. Prahy. 

Podle primátora Zdeňka Hřiba by se ale Praha bezplatným očkováním proti chřipce neměla zabývat. Suplovala by tak podle něj úlohu státu. Dále pak argumentuje také tím, že v současné době je už očkování pro všechny rizikové skupiny obyvatelstva řešeno.

"U rizikových skupin je ten problém vyřešen. Já bych byl nerad, kdyby se zde opakoval případ, kdy stát nakoupil vakcínu proti prasečí chřipce a pak se nikdo naočkovat nechtěl. To znamená, že bychom se měli soustředit na očkování těch rizikových skupin, které už ho hrazené mají, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Zastupitel za ODS bude navrhovat bezplatné očkování proti chřipce také na půdě sněmovny i zdravotní pojišťovny, kde schválení může trvat až dva měsíce. Podle Bohuslava Svobody tak reálně hrozí, že v té době bude už vakcína vykoupena. Stejně jako tomu bylo v případě nákupů ochranných pomůcek letos v březnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu