• Načítám...
>

ODS zpochybňuje zřízení fondu COVID Praha

  • 22. května 2020,
  • 18:07,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

ODS zpochybňuje zřízení fondu COVID Praha. Své tvrzení zakládají opoziční politici na základě stanoviska Ministerstva vnitra České republiky. Pražský primátor Zdeněk Hřib ale situaci vidí jinak.

Reklama

Pražští politici z Občanské demokratické strany upozorňují na možné pochybení při zřízení fondu COVID Praha 2020 na pomoc pražským podnikatelům. A to na základě stanoviska Ministerstva vnitra České republiky.

"Paní radní Hana Marvanová podala podnět ke kontrolnímu výboru, protože má podezření na to, že bohužel Covid Praha nebyl vyhlášen v souladu se zákonem o hlavním městě Praze. Na základě dopisu, který jsme dostali od Ministerstva vnitra České republiky se opravdu můžeme obávat. My to považujeme za amatérismus primátora Hřiba, " říká Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů MHMP.

Pražský primátor Zdeněk Hřib ale situaci vidí jinak.

"Máme jasné stanovisko legislativního a právního odboru, který říká že ten námi zvolený postup je správný. Já musím říct, že mě velice mrzí ten postoj paní radní Marvanové, která se tímto snaží nějak zastavit pomoc pro podnikatele a zpochybňuje ten postup jejího poskytnutí, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle opoziční ODS by případná pochybení mohla ve svém důsledku znamenat zneplatnění celého programu a podnikatelům by tak hrozilo, že poskytnuté prostředky ve výši 600 mil. korun budou muset vracet. Podle pražského primátora, ale nic takového nenastane.

"Praha poskytuje cestou Českomoravské záruční a rozvojové banky záruky za úvěry. To znamená, že ty peníze by se měly jednoho dne vrátit. Určitě se ale nic nebude vracet předčasně. Program běží a podnikatelé se tedy nemusí ničeho obávat, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Příslušnou výzvu nazvanou COVID Praha v rámci Operačního programu Praha – pól růstu schválili pražští radní ve čtvrtek 16. dubna. Záhy na to podnikatelé, které negativně postihla vládní opatření proti šíření koronaviru mohli o finanční pomoc žádat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu