• Načítám...
>

Národní Galerie představuje brutalismus

  • 22. května 2020,
  • 18:56,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Národní Galerie zve výstavu pod tilulem NEBOURAT!, která představuje podoby brutalistní architektury v metropoli. Expozice nabízí na dvě stě padesát originálních plánů, fotografií a modelů, z nichž jsou mnohé vystaveny poprvé. K vidění budou ve Veletržním paláci do 22. Listopadu.

Reklama

Výstava pod titulem NEBOURAT! ve Veletržním paláci představuje podoby brutalistní architektury v metropoli a otevírá tak v současné době velmi diskutované téma. Tedy architekturu z 60. až 80. let 20. století.

"My jsme se rozhodli výstavu pojmenovat NEBOURAT!, protože si myslíme, že tato architektura často podléhá různým přestavbám a demolicím. Proto zde chceme návštěvníkům ukázat kvality té brutalistní architektury, " říká Klára Brůhová, historička architektury. 

Na návštěvníky tak v první části výstavy, která se rozprostírá na jednom z ochozů Národní galerie, čeká prezentace brutalistních objektů v jejich původní podobě. Další kapitoly expozice se pak týkají charakteristik a hodnot brutalistní architektury. Mezi které patří například technologický experiment, parter či interiér.

"Řada staveb má velmi dobré technické, technologické a statické řešení. Dále je to důraz na interiéry a spolupráce s umělci. Pak zde také zmiňujeme parter, protože ty stavby ve velké většině nebyly sami pro sebe. Autoři dbali na to, jak objekty působí směrem k městu, " říká Klára Brůhová, historička architektury. 

Kvality brutalistní architektury představoval také soubor budov Tranasgas na Vinohradské třídě, který je dnes již minulostí. Stavební úřad Prahy 2 ho totiž dovolil majiteli zbourat. Podle některých odborníků by se už něco podobného v metropoli nemělo opakovat.

"Já si samozřejmě myslím, že plošně chránit architekturu nějakého období není úplně správné. Nicméně zrovna architektuře z 60. až 80. let 20. století hrozí pomalu zánik. Těch staveb, které chráníme je strašně málo, " říká Klára Brůhová, historička architektury. 

Výstava pod tilulem NEBOURAT! nabízí na 250 originálních plánů, fotografií a modelů, z nichž jsou mnohé vystaveny poprvé. V Národní Galerii Praha ve Veletržním paláci si je lidé mohou prohlédnout do 22. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu