• Načítám...
>

Praha dokončila výstavbu Lítožnického rybníka

  • 28. května 2020,
  • 14:58,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha dokončila výstavbu Lítožnického rybníka. Ten se rozléhá na místě vodní plochy, která byla v minulosti vypuštěna a vysušena. Nový rybník je širší, navazuje na něj navíc koryto Říčanky, které je nově zmeandrované a zadrží tak vodu v případě povodní a ochrání sousední Běchovice.

Reklama

Praha dokončila výstavbu rybníka mezi městskými částmi Praha Běchovice a Dubeč. Nový Lítožnický rybník zabírá plochu jedenácti hektarů a nachází se na místě původní vodní plochy, která byla v minulosti vypuštěna a vysušena. 

„Byl vytvořen z původních třech rybníků a ty měly plochu šest a půl hektaru. Dnes jsme odtěžili všechny hráze, rozšířili jsme ještě do původního pole a dnes má ten velký Lítožnických rybník plochu více než deset hektarů. Takže jsme ho rozšířili a ten objem vody je násobně větší,“ říká Dan Frantík, vedoucí oddělené péče o zeleň MHMP.

Obnovením Lítožnického rybníka bude zajištěno zadržení vody v oblasti. Praha tak pokračuje v naplňování strategie boje se suchem.

„Vykupujeme rybníky, odbahňujeme je, zvyšujeme podíl vodní plochy, revitalizujeme je. Tady jsme sjednotili majetky tak, aby většinově to území patřilo hlavnímu městu. Postavili jsme tuto hráz, která má tři sta sedmdesát šest metrů včetně bezpečnostního přelivu, abychom zabránili v případě velkých dešťů a následných případných povodní tomu, aby došlo k protržení takhle velék hráze,“ vysvětluje Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Na rybník navazuje nově zmeandrované koryto řeky Říčanka, které je proloužené o tři sta metrů, díky tomu by tak měli zůstat v případě povodní obyvatelé sousedních Běchovic v bezpečí.

„Myslíme si, že vhodným hospodařením a bdělostí jednotlivých hospodářů budeme ušetření toho, co jsme si zažili v roce 2002 a 2013, kdy Běchovice byly prakticky pod vodou, respektive některé části tím velmi utrpěli,“ říká starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS).

Celkové náklady na výstavbu nového rybníka se vyšplhaly na 45 milionů korun. V letošním roce Praha plánuje ještě realizovat například protpovodňové úpravy Rokytky v Kyjích a dokončit revitalizaci Xaverovského a Zličínského rybníka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu