• Načítám...
>

Parkour lze trénovat v podstatě kdekoliv

  • 2. června 2020,
  • 14:12,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Zdolávání překážek pomocí salt, šplhání po zdech či přeskakování ve výškách. To je stručný výčet činností, které zahrnuje Parkour. Tomuto sportu rozvíjející koordinaci a pružnost těla propadá stále více mladých i dospělých lidí. Díky tomu tak vznikají v hlavním městě stále nová hřiště, kde lze tento zajímavý sport provozovat. Jedním z takových vyrostl před několika týdny v areálu Holešovického výstaviště.

Reklama

Parkour pochází původně z Franice, přesto se u nás stále více zabydluje a získává si stále velký počet nadšenců. Jeho kouzlo tkví ve svobodě pohybu. Například dětem umožňuje přirozeným pohybem zlepšovat koordinaci. Zkušenějším adeptům pomáhá překonávat své hranice a obavy z výšek či na první pohled nezdolných překážek. 

"Obsahuje veškeré pohybové kategorie, které si můžeme představit. Například běh, skok, šplhání, ručkováníi akrobacie. Což můžeme vnímat jako orientaci v prostoru," prozradil t trenér parkouru a zároveň držitel titulu mistr ČR , Tomáš Zonyga.

Tento sport si získává stále více příznivců i díky tomu, že ho lze dělat v podstatě kdekoliv. Zejména mladými lidmi je spíše vnímán jako zajímavá kratochvíle, která nic nestojí. Navíc v této komunitě panuje velmi přátelské vztahy. 

"Parkour pochází z nesoutěžního prostředí, kde není žádná rivalita. Naopak lidé si vzájemně pomáhají a podporují se v překonávání se vlastních strachů nebo nebo nějakých výzev. Tak tímhle tím způsobem funguje parkourova komunita," doplnil trenér parkouru a zároveň držitel titulu mistr ČR , Tomáš Zonyga.

Než však začnete zvládat náročné triky je potřeba si nejprve si osvojit základní pohyby při zdolávání překážek. Pro vaše první pokusy stačí trénovat v parku, kde jsou volně ležící stromy nebo můžete využít lavičky. 

"Kdybych měl dát nějaký tip pro začátečníka, tak bych začal se hýbat. Což je nejdůležitější. Na záčtek nepotřebuje nikdo vědět úplné triky. Důležité je to, že chce něco překonávat. Takže ať si vybere překážky, které se mu líbí, jako jsou třeba tady a zvolí si jakým způsobem je chce překonat," prozradil trenér parkouru a zároveň držitel titulu mistr ČR, Tomáš Zonyga.

Pro zvládnutí pokročilejších kousků zejména u dětí se doporučuje trénovat pod dohledem zkušeného parkuristy. Přesto začátky nejsou tak náročné jak by se mohlo zdát. 

"Jednou z nejčastějších poznatků, které říkají v začátcích je, že očekávali, že to bude mnohem těžší. Parkour totiž není o tom skočit z jedné střechy na druhou, ale je to o tom neustále posouvat svoje hranice a nebát se sám sebe zlepšovat. Takže naprostá většina, když přijde tak říká, že je to naprosto v pohodě," dodal trenér parkouru a zároveň držitel titulu mistr ČR , Tomáš Zonyga.

V Praze existuje několik několik hal či venkovních hřišť kde lze parkour trénovat. Nejnovější a zároveň největší, naleznou zájemci v areálu Holešovického výstaviště, které je přístupné zcela zdarma.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu