• Načítám...
>

Nový manuál má v Praze zamezit vizuálnímu smogu

  • 3. června 2020,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražský magistrát vydal nový manuál, který má pomoci zbavit metropoli vizuálního smogu. Nová pravdila určují například to, jak mají vypadat polepy ve výlohách provozoven či markýzy, rolety a výstrče nad obchody. Prokjekt zaštítila radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Reklama

Vedení hlavního města pod záštitou radní Hany Třeštíkové představilo novinku v podobě Manuálu pro kultivovanou Prahu. Jedná se o soubor pravidel která určují, jak by měla vypadat propagace provozoven v metropoli. Cílem projektu je vymýtit vizuální smog především v pražské památkové rezervaci.

"Snažíme se popsat základní pravidla pro to, co považujeme za kultivované chování ve veřejném prostoru. Týká se to například polepů ve výlohách, markýr, rolet a výstrčí nad provozovnami, " Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

"Z toho manuálu 80 % těch pravidel jsou závazných už nyní, protože jsou součástí nějakého zákona. Takže to musí dodržovat všichni. Pak je tam 20 % pravidel, která si tam přidala Praha. A to pro majitele není závazné pokud nejsou s městem ve smluvním vztahu, " říká Kristýna Drápalová, koordinátorka pro vizuální smog.

Mezi nová pravidla, která do manuálu Praha zařadila patří například zákaz celoplošných výlepů na výlohách. Podle brožury by tak nyní plocha polepu měla zabrat nejvýše 20 procent výlohy. A kde v metropoli je podle vedení magistrátu situace nejhorší?

"Ulice, která je na tom z našeho pohledu nejhůře je například Karlova, Celetná či Staroměstské náměstí, " říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Vedení města chce majitelům provozoven v rámci propagace nabídnout pomocnou ruku. Od podzimu tak magistrát spustí nový grantový program v rámci kterého bude možné získat na proměnu finanční příspěvěk.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu