• Načítám...
>

V Praze vztyčili mariánský sloup hotový bude v srpnu

  • 4. června 2020,
  • 18:21,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Na Staroměstském náměstí sochař Váňa a jeho tým vztyčili hlavní části mariánského sloupu. Práce nabraly zpoždění kvůli komplikacím s převozem sochy Panny Marie od Týnského chrámu. Mariánský sloup se na náměstí vrací po více než sto letech a hotový bude už v srpnu.

Reklama

V Praze ve čtvrtek vztyčili mariánský sloup. Na Staroměstském náměstí bylo už od rána rušno kvůli soše Panny Marie, která byla po menších komplikacích na náměstí převezena od Týnského chrámu a kolem poledne pak začal k nebi stoupat samotný dřík sloupu, aby dosedl na už postavené základy a sokl, který obklopují tři sochy a balustráda. Sochař Petr Váňa byl už od rána rozhodnut, že se stihnou během dne postavit všechny zásadní části sloupu. 

"My jsme pracovali několik měsíců na začátku sloupu, to bylo schodiště, balustráda, pak vlastní sokly, které nesou celý sloup, který věnovala česká města. Pak sanktuás, sokly pod anděly, v úterý jsme osadili hlavní sokl, který je z italského pískovce, věnovalo ho město Vitorchiano. Nahoře už máme připravenu patku sloupu a dnes bychom měli osadit sloup, hlavici a sochu," říká Petr Váňa. 

Návrat sloupu nevítají všichni Pražané, proti jeho výstavbě dokonce vznikla petice. Několikrát bylo proti také pražské zastupitelstvo, to ale nakonec dalo výstavbě zelenou a práce se rozběhly v polovině letošního února. 

"Česká historie je jak katolická, tak protestantská. Reformační církve vždy byly součástí našeho národa a jsou i dnes. Dnes jsou v menšině, ale to neznamená, že jednou v budoucnosti nebudou ve většině. Ta symbióza mezi Mariánským sloupem a sousoším mistra Jana Husa je ale evidentní," říká pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

"Respektuji, že pro někoho je to hlavně symbol víry, ale já vnímám spíše to, že tato památka vytvářela podobu Staroměstského náměstí. Byla poté násilně stržena a je dobře, že se v původní autentické podobě vrací replika, která zde stála," dodává Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), předseda zastupitelského klubu. 

Podle sochaře Váni ještě zbývají drobné práce, například dlažba mezi balustrádou a soklem. Přibude také vyobrazení Panny Marie, ke kterému se mohou lidé modlit. Původně mělo být hotovo v září, kvůli letošnímu zrušení velikonočních trhů ale bude sloup hotový už v srpnu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu