• Načítám...
>

Elektromobilita je v Evropě stále rozšířenější

  • 10. července 2020,
  • 16:10,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Elektromobilita hýbe světem automobilismu. A to nejen v osobní dopravě, ale také v síti MHD. Jaké jsou nejnovější trendy se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Evropu ovládl trend nahrazování spalovacích motorů elektrickými. To se týká jak osobních či nákladních automobilů, tak i prostředků hromadné dopravy.

"Unikátní je v tom městská hromadná doprava, která se pro tuto konverzi víceméně sama nabízí. A to hned z několika důvodů. Prvním důvodem je ekonomika konverze, čili pokud nahradíte spalovací, dieselový autobus autobusem elektrickým, tak efekt je stejný, jako kdybyste nahradili 6 - 7 běžných osobních vozidel," říká říká Miroslav Kuželka, E-mobility Product and Marketing Director ABB ČR.

Dalším důležitým faktorem je topologie dobíjecí sítě.

"Vozidla městské hromadné dopravy samozřejmě jezdí několik let, možná i několik desítek let po stejných trasách, čili zde se optimálně plánuje dobíjecí síť. Čili je to efektivní. Dalším důležitým faktorem je to, že lidi nezajímá, pokud stojí na nějaké zastávce, kde vystupují nebo nastupují do autobusu, spalovna na druhém konci města. Je zajímají ty lokální emise, které oni dýchají právě při tom nastupování a vystupování na té zastávce," říká říká Miroslav Kuželka, E-mobility Product and Marketing Director ABB ČR.

Rozvoj elektromobility jde rychle dopředu i v Česku. A to zejména díky velkým energetickým společnostem a podpoře Ministerstva dopravy.

"Pokud jde o MHD, tak si myslím, že v této oblasti Česká republika bohužel ztratila několik let tím, že se zabývala lokálními řešeními, která bohužel byla na hony vzdálená od řešení, která používá v současné době Evropa," říká říká Miroslav Kuželka, E-mobility Product and Marketing Director ABB ČR.

V EU a severní Americe je tímto řešením tzv. systém CCS. Jeho výhodou je kompatibilita s osobními vozy.

"Nicméně v MHD používáte velké výkony. Z toho důvodu se tedy využívá tzv. pantografové řešení a v rámci standardu CCS-2 jsou dvě řešení. První řešení je, že ten pantograf je součástí vozidla, druhé řešení je, že pantograf je součástí nabíjecího systému," říká Miroslav Kuželka, E-mobility Product and Marketing Director ABB ČR.

Ten se v praxi ukázal efektivnější a spolehlivější. Je ale na zákazníkovi, pro jaké řešení se rozhodne. Oproti tomu v České republice dobíhají pilotní programy postavené na nestandardizovaných platformách.

"Z mého pohledu u těch pilotních programů zůstane, protože z principu tyto nestandardizované platformy asi nebudou mít dostatek šancí stát se komerční platformou, čili nějakým způsobem být implementovány do komerčních provozů dopravních podniků," říká Miroslav Kuželka, E-mobility Product and Marketing Director ABB ČR.

Klíčovým kritériem je spolehlivost celého systému a jeho dlouhodobé ekonomické řešení.

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu