• Načítám...
>

V pražské zoo pokřtili sloní samičky

  • 21. června 2020,
  • 13:45,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V Pražské zoo pokřtili v neděli obě slůňata, která se narodila před pár měsíci. Jména jim vybrali chovatelé podle jejich Srílanských kořenů. Pro návštěvníky byl připraven program. Mohli se například dozvědět jak je chov těchto chobotnatců v zajetí náročný.

Reklama

V Pražské zoo slavnostně pokřtili obě sloní samičky, které se narodili na jaře tohoto roku. Při této příležitosti byli představeny jejich jména, která vybírali chovatelé. Tento přírůstek je označován jako „pražský zázrak“. Představují totiž budoucnost chovu slonů na další půlstoletí.

"Starší se jmenuje Lakuna a v překladu znamená dobré znamení. Dali jsme ji proto, že se tato samička narodila 27. března, v době kdy zoo byla zavřena a ty vyhlídky byly všelijaké. To druhé jméno tedy Amalee jsme vybrali, protože se používá běžně na Srí Lance," prozradil ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy, Miroslav Bobek.

Přestože je mezi samičkami rozdíl 6 týdnů jsou stejně velká a návštěvníci tak mohou mít problém je od sebe na první pohled rozeznat. 

"Ta starší, tedy Lakuna má takové řekněme boule v oblasti kyčlí a naopak u mladší Amalee můžeme vidět takové bouličky na hlavě. To je asi to nejnápadnější co na nich je," prozradil kurátor savců, Pavel Brandl

Sloní rodinka už v tuto chvíli pravidelně využívá venkovní výběh. V případě hezkého počasí je tak mohou zájemci sledovat téměř po celý den. Například jak společně skotačí nebo jak si pochutnávají na větvičkách třešní či mateřském mléku, kterého vypijí kolem 10 litrů denně, aby přibrali minimálně 1 kilogram tělesné hmotnosti za den.

"Za hezkého počasí se je snažíme pouštět co nejdříve, čili nejpozději okolo 11:30, někdy už od 10:00. Vrací se podle počasí, když je hezky kolem 17:00," dodal kurátor savců, Pavel Brandl.

Během neděle byl pro návštěvníky připraven doprovodný program zaměřený na chov slonů a jejich Srí-lanské kořeny. Zájemci mohli například využít komentované prohlídky, vyrobit si papír ze sloního trusu nebo se seznámit s tradičními Indickými tanci či tetováním. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu