• Načítám...
>

Praha změní strategii parkovacích zón

  • 22. června 2020,
  • 18:06,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se bude zabývat novou Strategií parkování do roku 2025. Pražští radní i zástupci opozice se shodli na tom, že je potřeba zhodnotit dosavadní systém a vyřešit některé dílčí problémy jako je například návštěvnické parkování, úprava cen za parkování podle blízkosti centra města a podobně.

Reklama

Pražští radní během svého online zasedání schválili novou Strategii rozvoje parkování v letech 2020 - 2025. Podle nového dokumentu bude potřeba zhodnotit dosavadní fungování parkovacích zón a také se zaměřit na některé dílčí problémy. Například návštěvnické parkování. 

"My jsme chtěli, aby rezident měl snazší možnost pro své návštěvy a řemeslníky jim poskytnou parkování u svého bydliště. Zvažujeme tedy to, že by každý rezident měl možnost ke svému parkování si přikoupit nějaký balík hodin, který by mohl poskytnout svým návštěvníkům," říká Adam Scheinherr (Praha sobě). 

Mezi další kroky, které je podle vedení Prahy nutné upravit jsou ceny. Za zóny placeného stání se platí stejně na periferii jako v centru města. I to by se tedy mělo v budoucnu změnit. S návrhem nové strategie souhlasí i pražská opozice. 

"S tímto by mělo být pracováno. Na okrajích města by mělo být levnější parkování než uvnitř města," dodává náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě). 

"Systém parkovacích zón se od devadesátých let vůbec nezměnil. Je to jen nějaká forma rozšíření, ale vůbec neřeší servis pro Pražany, což bych čekal, protože se k tomu všichni před volbami zavázali. Že prostě bude jeden obyvatel přejíždět v klidu z jedné městské části do druhé," říká Tomáš Portlík (ODS), zastupitel hl. m. Prahy. 

Dokument pak slibuje cenově zvýhodnit menší ekologická auta a také se chce zaměřit na rozšíření parkovacích míst minimálně o 15 procent. Také chce omezit nelegální parkování na chodnících, přechodech nebo městské zeleni. Na jednotlivých plánech bude Praha spolupracovat také se Středočeským krajem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu