• Načítám...
>

Pomoc pražské kultuře pokračuje

  • 23. června 2020,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Rada Prahy posvětila pomoc pražské kultuře. V souvislosti se ztrátami spojenými s koronavirovou pandemií poskytne ještě letos kulturním institucím individuální účelové dotace. Praha se během nouzového stavu snažila vymyslet mnoho způsobů jak kultuře pomoci. Například přišla s nápadem vstupenek na NIC 2020 nebo ponechala granty těm institucím, které měly výdaje s přípravou kulturní akce, ale nestihly je už realizovat.

Reklama

Pomoc pražské kultuře nadále pokračuje. Rada Prahy posvětila individuální účelové dotace do oblasti kultury na pokrytí ztrát spojených s koronavirovou krizí. Zároveň finišují přípravy programu na padesátiprocentní slevy pro Pražany při návštěvách divadel a dalších kulturních institucí. 

"Těch opatření je spousta. Například ti kteří u nás grantují a mají jednorázovou akci, která se nemohla konat, tak jsme doplnily smlouvy, že se může akce přesunout na jindy, nebo že se dají peníze z grantu použít i na přípravu té akce, která neproběhla. Další opatření je pro ty, kteří u nás grantují na celoroční provoz, ti si mohli zažádat o navýšení grantu do dvaceti procent," říká Hana Třeštíková (Praha sobě), radní hl. m. Prahy. 

Praha také v době koronavirové krize vyhlásila možnost zakoupit si vstupenku na NIC 2020. Veřejnost tak dostala možnost finančně podpořit kulturu výběrem instituce, kde si zakoupili například lístek na neexistující představení nebo koncert. Některá divadla, kluby a podobně už začaly po nouzovém stavu fungovat, jiné odsunuly otevření až na letošní září. 

"Ty kamenné instituce jako jsou divadla nebo hudební kluby mají letní sezónu spíše klidnější, takže uvidíme spíše na podzim jak to bude vypadat. Budeme situaci sledovat, má to celkem dynamický vývoj, takže si myslím, že další část těch řešení přijde zase na podzim," dodává Hana Třeštíková (Praha sobě), radní hl. m. Prahy. 

Měsíce během nouzového stavu byly obecně pro kulturu velmi složité. Mnoho kulturních institucí se ale snažilo lidem nabídnout alespoň nějakou alternativu. Nejčastěji tak probíhala představení, výstavy, koncerty a podobně prostřednictvím online přenosů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu