• Načítám...
>

Museum Kampa spojilo Muchu a Onera

  • 26. června 2020,
  • 11:36,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Nová výstava v Museu Kampa spojila dva autory - Alfonse Muchu a Pastu Onera. Přes zdánlivou neslučitelnost lze totiž v dílech těchto autorů najít lecos podobného. Návštěvníci uvidí Muchovy plakáty hned vedle Onerových obrazů.

Reklama

Alfons Mucha a Pasta Oner. Dvě vzdálené generace, dva odlišní autoři. A přesto bylo ze spojení jejich děl možné v Museu Kampa vytvořit unikátní výstavu. Nese příhodný název Elusive Fusion, tedy nepolapitelné spojení. Návštěvníci budou moci sami odhalit, které prvky a témata se objevují u obou autorů.

"My můžeme zpětně objevit díky obrazům Pasty Onera některé opomíjené motivy u Alfonse Muchy, třeba to téma Svádění. Nebo můžeme objevit u Pasty Onera některé motivy, které fascinovaly Muchu a to je třeba téma osudové - žen," uvedl kurátor výstavy Karel Srp.

"Přál bych si, aby lidé poznali Muchu trošku z jiné stránky. Uvidí umělecká díla Muchy, které nebyly dosud vystaveny a aby viděli, jak Pasta Oner, který na Muchu v mnohém navazuje, pracuje po sto letech. To znamená srovnání Muchy a Pasty Onera, to je cílem této výstavy," řekl předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.

Nápad kurátora Karla Srpa překvapil nejen milovníky umění, ale dokonce samotného vystavovaného autora Pastu Onera, který o některých podobnostech svých a Muchových děl doposud netušil.

"Ta propojení jsou někdy opravdu poměrně značná a ty motivy a jednotlivé nápady se tam objevují ve větší míře, takže pro mě milé překvapení," uvedl výtvarník a autor části vystavených děl Pasta Oner.

Oba autoři například v některých dílech zobrazili osobité pojetí ženy a práce.

"Tam je vlastně prezentovaná žena při tvrdé mužské práci, u Muchy je to žena s kovadlinou, u mě žena s autogenem. Myslím si, že je velmi zajímavé to, že ta díla dělí od sebe zhruba 120 let a vlastně mě napadlo podobné spojení, podobně náročná manuální práce," vysvětlil autor děl Pasta Oner.

Výstava je pojatá jako dialog mezi oběma autory. Představuje návštěvníkům také kontrast mezi Muchovými plakáty, které spadají do kategorie užitého umění a dílem vysoké umělecké hodnoty, tedy závěsnými obrazy Pasty Onera. Přesto se podle kurátora výstavy oba autoři nakonec setkávají na poli reklamy. Kromě více jak pětadvaceti Muchových plakátů uvidí návštěvníci i jeho velkoformátové dílo z roku 1990 zobrazující střet antické a slovanské kultury.

"To napětí, které tam je, ten střet různých národů v tom obraze Mucha fantasticky vyjádřil. Obraz současného autora Pasty Onera, který se rovněž zabývá tím svárem - bojem civilizací, antickým a moderním, " vysvětlil kurátor výstavy Karel Srp.

Výstava, která potrvá do pětadvacátého srpna, vznikla během pár měsíců, kdy muselo museum zrušit původní plán a nahradit ho novým. Na původně chystanou expozici pařížské módy se však návštěvníci mohou těšit příští rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu