• Načítám...
>

ODS chce lépe koordinovat zdravotní péči v kraji

  • 25. června 2020,
  • 9:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Občanští demokraté a kandidát na hejtmana Středočeského kraje Martin Kupka chce lépe koordinovat zdravotní péči. Nemocnice jsou podle ODS podfinancované. A to nejen krajská, ale především městská zařízení.

Reklama

Kandidát na hejtmana občanské demokratické strany Martin Kupka se sešel s řediteli nemoc v kraji, společně řešili nedobrou situaci v některých z nemoc. Ta je způsobena třeba rozdílem finančních úhrad. Nemocnice v Praze, totiž dostávají mnohem více peněz než ty středočeské.

"Menší nemocnice, ale i krajské nemocnice prožívají velkou nespravedlnost v tom, že ony dostávají třeba za operaci slepého střeva 27 tisíc korun a méně. Pražské zařízení dostane za podobný výkon více než 40 tisíc korun. To samozřejmě vyvolává obrovské finanční problémy, jak zajistit chod zařízení, aby měli dostatek finančních prostředků. Kraj v tomto musí pomoci, musí být silným hlasem za změnu současného systému úhrad," popisuje kandidát na hejtmana Marin Kupka.

Ředitelé nemoc v středních Čechách se potýkají hned s několika  druhy problémů.

"Dva největší problémy jako příklad. Personální situace a investiční zdroje na obnovu majetku a přístrojů. Nemocnice, které mají vyšší úhrady za stejnou péči a jiné dotační podmínky z veřejných zdrojů, tak si mohou dovolit platit personálu vyšší mzdu, než si můžeme dovolit my. My samozřejmě čelíme velkému tlaku na odchod personálu ze středočeských nemocnic do nemocnic pražských," říká ředitel nemocnice v Rakovníku, Tomáš Jedlička. 

Nemocnice by podle Kupky zasloužily více peněz na přístrojové vybavení. Tyto peníze by mohli získat například z krajských dotací. 

"Mělo by se jednat alespoň o částku 50 milionů ročně, která by pomáhala zlepšit péči o pacienty na celém území kraje. Aby i pacienti, kteří budou přicházet do svých zařízení v Rakovníku, ve Slaném, v Nymburce, tak aby měli k dispozici nejmodernější vybavení," dodává Kupka.

A právě lepší koordinace zdravotní péče a spolupráce jak z krajskými tak i městskými zdravotnickými zařízeními je jedna z priorit hejtmanského kandidáta Martina Kupky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu