• Načítám...
>

Ve střešovickém muzeu MHD mají nový přírůstek

  • 24. června 2020,
  • 16:35,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V muzeum MHD ve Střešovicích mají nový přírůstek. Jedná se o trolejbus, který jako jeden z posledních českých trolejbusů jezdil do loňského prosince v Daytonu v Ohiu. Zájemci mohou tento vůz obdivovat do konce října tohoto roku.

Reklama

Ve  střešovickém muzeum MHD mohou lidé obdivovat zcela nový přírůstek, který dorazil až z USA. Jedná se o trolejbus Škoda 14 TrE, který jako jeden z posledních českých trolejbusů jezdil do loňského prosince v Daytonu v Ohiu. Působil zde od 90. let a ve své době patřil k těm nejmodernějším. 

"Je unikátním tím, že se jedná o český výrobek, který se podařilo v 90. letech exportovat do za oceán a dobýt s ním americký trh. Trolejbus byl vybavený klimatizací. Jen pro srovnání ještě dnes se hádáme, jestli u nás bude klimatizace ve vozech MHD nebo ne. V USA to byl už v těch 90.  letech běžný standard výbavy. Navíc, i když to tak nevypadá trolejbus je bezbariérový," prozradil šéfredaktor časopisu Československý Dopravák, Libor Hinčica. 

Vůz se podařilo získat hlavně díky iniciativě časopisu Československý dopravák. Ten inicioval komunikaci s místním dopravním podnikem a veřejnou sbírku, která přispěla na dopravu trolejbusu zpět domů.

"My jsme samozřejmě museli sehnat peníze na přepravu v odhadované výši 700 000 korun a nám se je podařilo vybrat i něco na víc," prozradil šéfredaktor časopisu Československý Dopravák, Libor Hinčica.

"Někteří naší zaměstnanci taktéž dobrovolně přispěli. A my jsme rádi, že jsme se dohodli na výstavě tady, že sem mohou přijít Pražané a návštěvníci Prahy k nám do Střešovic," doplnil technický ředitel Dopravní podnik hl. m. Prahy, Jan Šurovský.

Návrat se však neobešel bez komplikací a po úředních peripetiích se několikadenní cesta protáhla na jeden měsíc.

"I ty americké společnosti s tím měli problém, když zjistili, že to není autobus, ale trolejbus. Takže došlo vlastně k přepravnímu problému.  Byl už v přístavu v Boltymoru a musel se vracet zpět do Daytonu v Ohiu. A musela se hledat nová cesta a nový způsob jak ho dopravit k nám. Nakonec jsme našli společnost, která má s touto přepravou zkušenosti a zvládla to," prozradil šéfredaktor časopisu Československý Dopravák, Libor Hinčica.

Pokud i vás zaujal tento elektrický Čechoameričan, stačí navštívit střešovické muzeum MHD v nejpozději do konce října. Poté bude převezen do jiného muzea v ČR. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu