• Načítám...
>

Rákosův pavilon má nový přírůstek

  • 25. června 2020,
  • 21:33,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Jedinečná expozice pražské Zoo Rákosův pavilon se dočkala prvního přírůstku. Tím se stalo mládě papouška Nestor kea. To je zároveň prvním mládětem svého druhu, které se zde narodilo.

Reklama

Necelý rok po otevření Rákosova pavilonu se tato jedinečná expozice v pražské zoo dočkala přírůstku. Tím je mládě papouška Nestor kea.

"Nestoři kea byli vůbec první papoušci, kteří zahnízdili v tomto pavilonu a samička inkubovala toto mládě, které jsme odchovali. Je vůbec prvním druhem papouška, který jsme odchovali v Rákosově pavilonu a je to historicky poprvé odchovaný Nestor kea v Zoo Praha," říká Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Mládě ale nebylo odchované v prostorách zoologické zahrady, ale v domácím prostředí. Vyžadovalo totiž denně téměř osmnácti hodinovou péči.

"Něco se tam stalo v tom hnízdě, takže bylo riziko, že by mohlo přijít to mládě o život. Nebylo nakrmené, takže jsme ho odebrali, ale odchov papouška od těch prvních dnů je relativně časově náročný. Musí se krmit po hodině a půl, maximálně po dvou hodinách a krmí se v osmnácti hodinové periodě. Tzn. od šesti od rána až do půlnoci. To trvá několik dnů a týdnů. Pak se ta doba samozřejmě zkracuje, ale je to ze začátku náročné, takže ten odchov vždycky probíhá spíše v domácích podmínkách. Takže jsme si ho vzali domů a odchovával se tam," říká Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Nestor kea pochází z Nového Zélandu, kde žije v horách. 

"Žije vlastně v území sněhu a ledu, takže jsou nesmírně chytří a zvídaví tak, aby našli svojí potravu, protože vyhrabávají různé kořínky. Časem se ale adaptovali na lidská obydlí, takže jsou schopni vybírat popelnice na Novém Zélandu," říká Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Ve voliéře Rákosova pavilonu pražské Zoo jsou mimo mláděte k vidění také další dva páry těchto papoušků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu