• Načítám...
>

Spojené síly vyzývají k dodržení koaliční smlouvy

  • 29. června 2020,
  • 15:12,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Spojené síly pro Prahu vyzvaly koaliční partnery k dodržení koaliční smlouvy. Výzva se týká schválení projektu dostupného družstevního bydlení, za kterým stojí Hana Marvanová. Ten totiž Piráti a Praha Sobě zatím nepodpořili, mají k němu výhrady. Například by podle nich měla Praha mít z projektu větší výnosy.

Reklama

Spojené síly pro Prahu v čele s Jiřím Pospíšilem v pondělí vyzvaly koaliční partnery k tomu, aby dodrželi koaliční smlouvu a podpořili projekt dostupného družstevního bydlení Hany Marvanové. Tento projekt je podle Spojených sil naprosto klíčový v otázce řešení krize bydlení, jak už dříve zástupci koaliční strany uvedli, zejména pak pro střední třídu. 

"Pro nás to není pouze způsob jak postavit byty a získat stejné komerční peníze za ten pozemek a za ně kupovat další. Ale je to pomoc těm, kteří zkrátka tvoří střední třídu, ale kteří si už dnes v Praze nemohou na hypotéku dům koupit," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

Návrh projektu družstevního bydlení byl totiž projednáván na radě patnáctého června, kdy po dlouhých debatách nakonec koaliční partneři Praha Sobě a Piráti předložený tisk kvůli několika výhradám neschválili. 

"Schválení tisku je zapotřebí proto, abychom mohli spustit výstavbu dostupného družstevního bydlení přímo v městských částech na pozemcích města, tak jak plánujeme," říká Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Koaličním partnerům ale vadí, že by měla Praha u každé půjčky, které si družstvo sjedná, ručit svými pozemky, o které tak může při neschopnosti družstva splácet i přijít. Dále by pak podle nich měla mít Praha z celého projektu větší výnosy. 

"Navrhoval jsem, aby bylo zajištěno, že v každém projektu město za pozemek, který bude odprodán družstvu v rámci vypořádání práva stavby, obdrželo v konečném součtu takovou hodnotu, aby bylo možné družstevní bydlení dynamicky rozvíjet, tedy rozšiřovat jeho kapacitu," říká radní hl. m. Prahy Adam Zábranský.

Neshody v pražské koalici tak bude nutné projednat ještě s pražským zastupitelstvem. To mělo proběhnout už osmnáctého června. Zrušilo se ale poté, co náměstek primátora Hlubuček oznámil nákazu koronavirem a celá rada Prahy proto putovala do dvoutýdenní karantény. Bude se tedy konat v náhradním termínu druhého července. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu