• Načítám...
>

Praha zvýšila nájem u nově pronajatých bytů

  • 1. července 2020,
  • 15:58,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Město zvýšilo nájemné u nově uzavřených smluv za pronájem magistrátních bytů. Podle vedení metropole byly úpravy nutné, na ceny bytů se nesáhlo už patnáct let. Noví nájemníci tak za metr čtvereční zaplatí 164 korun v širším centru Prahy, ve zbytku pak 132 korun. Stávajícím nájemníkům zatím magistrát ceny upravovat nebude, má to ale v plánu později.

Reklama

Hlavní město přistoupilo ke zvýšení ceny za nájemné v městských bytech. Zatím se zvýšení cen týká pouze nově uzavřených smluv o pronájmech magistrátních bytů. Úpravy cen posvětila rada hlavního města. Podle radního Adama Zábranského jsou úpravy nutné, ceny se nepohnuly už patnáct let. 

"Ty výše nájemného, která byla stanovena ve většině městských bytů, což bylo někde mezi šedesáti pěti až sedmdesáti korunami za metr čtvereční. Tak ten výběr z nájemného nebyl vůbec dostatečný na to, aby se mohlo město starat o ten bytový fond. A když se teď bavíme o výstavbě nových bytů, tak musíme řešit otázku, kde na to vzít," vysvětluje radní hl. m. Prahy - Adam Zábranský.

Nově se tak ceny vyšplhají na polovinu aktuálních tržních cen. Magistrát je vypočítal měsíčně na 164 korun za metr čtvereční pro širší centrum města a 132 korun pro zbytek metropole. Zároveň ale budou moci nízkopříjmové rodiny zažádat o slevu. 

"Počítáme, že je ta hranice pro slevu odvislá od výše životního minima. Když jsem si dělal nějaké výpočty, tak mi vyšlo, že většina rodin dosáhne na ty slevy. Taková základní sleva je deset procent, takže to znamená nějakých sto padesát korun v širším centru Prahy a sto dvacet korun ve zbytku Prahy. Nízkopříjmové domácnosti mohou dosáhnou na ještě větší slevy," doplňuje Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy. 

Výši nájemného stávajícím nájemníkům zatím magistrát zvyšovat nechce. Má to ale v plánu později. Vedení Prahy by se tím mělo začít zabývat už na podzim tohoto roku. Zvýšení se pak netýká strážníků městské policie, kterým podmínky užívání služebního bytu magistrát stanovil už před rokem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu