• Načítám...
>

Pétanque je hra pro všechny generace

  • 2. července 2020,
  • 9:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pétanque je hra pro všechny generace. Jak se můžete v naší reportáži sami přesvědčit, oblíbený je tento sport hlavně u seniorů. A někteří z nich házením koulí tráví opravdu hodně času.

Reklama

Pétanque je sport doslova pro každého, protože pravidla jsou více než jednoduchá.

"Hodíte košonek, pak k tomu přihazujete kouli a buď hodíte dobře nebo blbě, nic mezi tím není," tvrdí organizátor turnajů, Josef Procházka.

Jak jsme se na jednom z turnajů v pražských Řepích přesvědčili - pétanque je sport pro tu nejstarší generaci.

"Je to populární, protože se nemusíte ohýbat. Magnetem si seberete kouli. Chodíte, je to klídek, pohoda. Popovídáme si, pokecáme při zápase. A po zápase, když vyhrajeme, tak jdeme na pivo a víno. A když prohrajeme, tak taky," popisuje Procházka.

"Pro naší věkovou strukturu je to velice hratelná hra. Nemusíte nikam skákat, nikam běhat. Jenom si chodíte po tom hřišti," komentuje hráčka, Jiřina Lišková.

Paní Jiřina Lišková hraje pétanque už čtyři roky a často vypráví svým kolegům o historii tohoto sportu.

"Pořád se tvrdí, že je to hra, kterou u nás zavedli Francouzi. V Evropě ano, ale už dávno známe z vykopávek, že něco podobného hráli už Aztékové," popisuje Jiřina Lišková.

V pétanque klubu Prahy 17 podle všech vládne příjemná atmosféra.

"Zase máme Klub seniorů Řepy, kde nás je většina z tohoto sportovního klubu. A tam se právě organizují divadla, výstavy, pěší tůry. Takže máme vyžití jak sportovní, tak i kulturní," dodává Lišková.

Tento sport naplňuje volné dny také paní Jarmile Kočové z Prahy 1.

"U mě to byla spíš náhoda, protože mi umřel manžel a byla jsem z toho vyvedená z míry. A pak mi jedna kolegyně, se kterou chodíme na vycházky, řekla, jestli nechci chodit na pétanque. Tak už chodím čtyři roky," popisuje hráčka, Jarmila Kočová.

Právě pétanque dává paní Jarmile sílu do života.

"Nebýt toho a nebýt těch vycházek, tak budu sedět doma a to je asi nejhorší v tomhle věku, co může být," uzavírá paní Kočová.

Pétanque je zkrátka hra pro všechny a v pražských klubech najdeme i hráčky, kterým už bylo devadesát.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu