• Načítám...
>

Pražské muzeum představuje divadlo Říše loutek

  • 4. července 2020,
  • 12:12,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Ke stým narozeninám divadla Říše loutek vznikla nová výstava v Domě U Zlatého prstenu. Návštěvníci uvidí klasické marionety i novější druhy loutek. Prostřednictvím dvou obrazovek také nahlédnou do samotného divadla.

Reklama

100 roků Říše loutek představuje výstava v Domě U Zlatého prstenu Muzea hlavního města Prahy. Expozice mapuje vývoj loutek od roku 1920 až po současnost a návštěvníci uvidí více jak 160 neživých hrdinů desítek divadelních představení.

"Vedlo nás k tomu to, že divadlo slaví stoleté výročí založení a koncepci jsme se snažili udělat tak, abychom ukázali co největší sortiment loutek. Je to asi čtvrtina loutek co vlastníme a co je po různých muzeích," uvedl Vladimír Hruška, umělecký vedoucí Říše loutek.

Expozice začíná představením loutek Vojty Suchardy z dvacátých let. Návštěvníci uvidí postavy z pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Následuje představení práce dalšího principála divadla, sochaře Bohumíra Koubka. Pak už osobitý rukopis těchto dvou autorů střídají díla od mnoha různých výtvarníků.

"V roce 71 přišla do divadla Hana Zezulová a ta, protože nebyla řezbářka, přizvala externí výtvarníky. To znamená, že každá ta inscenace je dneska na klíč a každý výtvarník je tam představen jinak," řekla Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Díky tomu se změnily i druhy využívaných loutek. Kromě původních marionet se dnes používají například i maňásci, tyčové loutky nebo javajky. Speciální jsou například marionety na dlouhém vedení.

"Ty marionety jsou výjimečné tím, že jsou navázány na třech metrech dvaceti. Naše divadlo je totiž uzpůsobené tak, aby tam tyto loutky mohly hrát. Takže to je rarita, podle mě," vysvětlila Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Na výstavě je k vidění také ukázka kostýmů, které bylo možné u původních loutek vyměňovat. 

"Vojta Sucharda, náš principál, loutky vyřezal a jeho manželka na ně ušila kostýmky. Navrhla je, ušila a ty loutky převlékala," popsala Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Kromě loutek a kostýmů je možné na výstavě vidět také fotografie, návrhy a ukázky dekorací z představení. Také je možné chvíli posedět u dvou obrazovek, které diváka přenesou do historie a prostor divadla.

"Tam jsou ukázky toho, jak vypadá jeviště, hlediště, zákulisí a jak se vodí loutky. A na té druhé, ta je z roku asi 1930, kde začínali hrát v Korunovační ulici na Letné," uvedla předsedkyně Říše loutek, Žofie Janatová.

 Výstava loutek v Domě U Zlatého prstenu bude otevřena do konce ledna roku 2021.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu