• Načítám...
>

Praha navrhne zákon zmírňující pokles příjmů krajů

  • 2. července 2020,
  • 17:06,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha navrhne Poslanecké sněmovně návrh zákona o zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů krajů v roce 2020. Podle vedení Prahy totiž vláda, která po stížnostech obcí předložila kompenzační zákon, na kraje zcela zapomněla. Poslanecká sněmovna by se návrhem mohla zabývat už letos v září.

Reklama

Praha Poslanecké sněmovně navrhne ke schválení zákon o zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů krajů v roce 2020. Podle vedení metropole totiž vláda na kraje zcela zapomněla v kompenzačním zákonu, který předložila nedávno.

„My předkládáme po dohodě s dalšími kraji, například s Libereckým krajem, který už to schválil, že by měl Parlament schválit zákon o mimořádném kompenzačním příspěvku i pro kraje. My odhadujeme, že ty dopady budou asi deset miliard. Tím návrhem chceme, pokud jde o Prahu, aby vláda poskytla kompenzace ve výši 650 milionů, tak to je jenom příspěvek," říká radní hl. m. Prahy - Hana Marvanová.

Vláda předložila sněmovně po naléhání samospráv návrh zákona, který zmírňuje dopady výpadku daňových příjmů obcí ve výši 1200 korun. Pražský návrh zákona teď předkládá jednorázový nenávratný příspěvek pět set korun na obyvatele.

„Znamenalo by to, že by vláda krajům poslala téměř šest miliard a to pomůže zachovat investice v dopravě, pomůže to školství a sociálním službám. Jinak bychom museli tyto důležité věci omezovat,“ říká radní Marvanová.

S návrhem souhlasí i opoziční zastupitelé. Podle pražské ODS teprve tvrdé dopady koronavirové krize přijdou a Praha bez pomoci utrpí velké šrámy.

„Ten výpadek v Praze je značný a Praha je hlavní město. Já nechci být v tuto chvíli pragocentristou, ale nejvíce ty dopady budou cítit v hlavním městě a potažmo v celé republice, protože Praha je vlastně čtvrtinovým producentem celého hrubého domácího produktu. Je to čtvrtinový podíl celé české ekonomiky,“ dodává Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Předkladateli návrhu zákona rady hl. m. Prahy jsou radní pro legislativu Hana Marvanová a náměstci primátora Petr Hlubuček a Tomáš Vyhnánek. Sněmovna by se mohla návrhem začít zabývat už v září tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu