• Načítám...
>

O družstevním bydlení se zastupitelé nebavili

  • 2. července 2020,
  • 16:15,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jedním z témat čtvrtečního zastupitelstva bylo družstevní bydlení. Na něm dlouhodobě pracuje radní Hana Kordová Marvanová. Koaliční zastupitelé ale mají k jejímu návrhu hned několik výhrad.

Reklama

Radní Haně Kordové Marvanové se nepodařilo na program zastupitelstva prosadit bod o družstevním bydlení. Proti materiálu byli její koaliční partneři z řad Pirátů a Prahy Sobě. 

"Je to velké zklamání, protože jsem nečekala, že kolegové z koalice Piráti a Praha Sobě nepodpoří zařazení bodu, který se připravuje rok. A máme to jako společný bod v koaličním programu. Musíme vyhodnotit, co to znamená. Každopádně si stojíme za tím, že pražané potřebují cenově dostupné bydlení, ceny bytů jsou neuvěřitelně vysoké a běžná rodina to nemůže zaplatit," popisuje radní, Hana Kordová Marvanová.

Pirátům a hnutí Praha Sobě vadí na návrhu radní několik věcí.

"Ten byt bude relativně ke splácení na začátku drahý, takže pro mladé rodiny neřeší situaci," říká předseda výboru pro bydlení ZHMP, Petr Zelenka.

Podle zastupitelů Pirátů a hnutí Praha Sobě je tak potřeba jednat s bankami o výhodnějším financování. Druhým rozporem jsou pak pozemky, které by mělo hlavní město do družstva vložit.

"Paní Marvanová má zatím ten projekt připravený tak, že celá výhoda toho družstevního bydlení spočívá v tom, že se pozemky do těch družstev vloží. A relativně se za ně městu nic moc nevrátí," popisuje Zelenka.

Nás to velmi mrzí, protože jsme tím zabili další formu, jak mohla koalice pomoci bydlení v Praze. Zabili nám dostupné hypotéky, teď zase tento projekt. My se o tom budeme bavit dále. Doufám, že ten návrh ještě není úplně mrtv, byť to dnešní rozhodnutí je fatální a povede minimálně k velkému zpoždění, dodává předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu, Jiří Pospíšil. 

Podle radní Hany Kordové Marvanové je toto jednání Pirátů a Prahy Sobě porušení koaliční smlouvy. A během léta by se družstevní bydlení mělo řešit na koaličních jednáních.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu