• Načítám...
>

Výstava ukazuje proměnu symbolů od roku 1918

  • 8. července 2020,
  • 8:47,
  • PRAHA,
  • Petr Hradský

Řád bílého lva i závěs z prezidentské lóže v Národním divadle. To vše a ještě více můžete vidět na výstavě s názvem Symboly v Národním muzeu. Expozice mapuje proměnu státních symbolů od roku 1918 po současnost.

Reklama

Tradice českých státních symbolů sahá hluboko do středověku. Za vitrínami výstavní síně v Národním muzeu můžete v těchto dnech vidět české státní symboly, které jsou uzákoněny ústavou. Letos to je totiž 100 let od jejího přijetí.

"Výstava se věnuje hlavním státním symbolům, což je prezidentská standarta, malý státní znak, vlajka, státní barvy a státní hymna," říká Marek Junek – ředitel Historického muzea.

K vidění je zhruba 120 exponátů převážně ze sbírek Národního muzea. Mezi ty nejstarší patří například žezlo z 19. století, které používá rektor Univerzity Karlovy. Dalším unikátem je česká národní vlajka z olympiády v roce 1912. Tehdy bylo totiž zvykem vystupovat pod státní vlajkou, v případě Česka tedy pod Rakousko – Uherskou. Češi ale dostali výjimku a v průvodu šli s vlajkou vlastní.

"My například stojíme u závěsu z Národního divadla. To je taková speciální tkanina, která se vyvěšovala v okamžiku, kdy do Národního divadla přijel prezident, nebo tím, že vznikla v roce 1886, tak už i Císař František Josef I. Tuto tkaninu při návštěvě používal, jak už jsem říkal, František Josef I. i Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš nebo Emil Hácha." doplňuje Marek Junek – ředitel Historického muzea.

V některých případech zacházejí lidé se státními symboly špatně, či dokonce nezákonně. Běžně tomu je například u sportovních událostí.

"Fanoušci chtějí nějakým způsobem projevit podporu národnímu týmu a samozřejmě přijdou na zápas se státními vlajkami nebo s namalovanými národními barvami a podobně. A na těch vlajkách jsou různé nápisy, které jsou vlastně porušením toho zákona o státních symbolech. Ty vlajky by měly být úplně čisté, ale to je třeba jeden ze způsobů porušení zákona, který se samozřejmě toleruje," vysvětluje Marek Junek – ředitel Historického muzea.

Výstavu najdete až do 30. srpna v 1. patře Historického muzea. Naváže na ni výstava v podobném duchu, která se bude zabývat symbolikou českého lva. Tentokrát půjde ale mnohem hlouběji do historie. K vidění budou totiž například předměty z 13. století. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu