• Načítám...
>

Zastupitelé odmítli řešit legalizaci prostituce

  • 3. července 2020,
  • 15:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jedním z témat, které řešili zastupitelé, bylo zrušení mezinárodní úmluvy o prostituci. To by znamenalo prakticky legalizaci tohoto řemesla. Pirátský návrh se ale nelíbí jak koaličním, tak opozičním zastupitelům.

Reklama

Piráti chtěli v čele s předsedkyní Výboru pro sociální politiku Evou Horákovou, aby Praha zrušila mezinárodní úmluvu o prostituci. Do té doby totiž není možné prostituci ze zákona regulovat.

"Nemají žádné zákony, kterými by se mohli řídit, ale my je bohužel ani nemůžeme chránit. Víme, že je to často skupina osob, která potřebuje tu ochranu. Protože je to povolání, které je velmi náročné, jsou tam velká stigmata. Jsou tam hodně kriminální jevy samozřejmě sociálně - patologické jevy, jako je alkohol, drogy a jiné záležitosti," popisuje předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP, Eva Horáková.

Zastupitelé, a to jak ti opoziční, tak koaliční, nakonec rozhodli, že se bodem navrženým Horákovou zabývat vůbec nebudou a odmítli jej tak zařadit do programu.

"Mně to připadá jako téma, které se má řešit ve sněmovně. Spíš mě zajímají problémy města, které aktuálně má. Úplně si nejsem jistý, jestli těm, kterým se chce pomoci, tímhle opravdu pomůžeme," komentuje zastupitel, Tomáš Portlík.

"Já nepodporuji legalizaci prostituce. Neexistuje ve světě úspěšný model, kde by zlegalizovali prostituci a fungovalo to. Praxe třeba z Německa ukazuje, že pouze minimum prostitutek se přihlásí jako živnostnice a platí daně. Tedy šedou zónu tohoto byznysu neodstraníte a povede to k jediné věci. Budete muset z trestního zákoníku vypustit kuplířství a jiné formy postihu organizované prostituce a tím pádem dojde k nárůstu nevěstinců a veřejných domů," říká předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu, Jiří Pospíšil.

Předsedkyně výboru pro sociální politiku se ale nevzdává. Bude bod o zrušení mezinárodní úmluvy o prostituci navrhovat znovu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu