• Načítám...
>

Mariánský sloup se znovu řešil na zastupitelstvu

  • 3. července 2020,
  • 13:33,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Mariánský sloup se opět projednával u pražských zastupitelů. Tentokrát tématem bylo odpouštění více než milionové částky za zábor. Tu má zaplatit Technické správě komunikací Spolek pro obnovu mariánského sloupu.

Reklama

Čtvrteční jednání zastupitelstva vyvrcholilo debatou o mariánském sloupu. Tři zastupitelé v čele s navrhovatelem Jiřím Pospíšilem chtěli, aby Technická správa komunikací odpustila Spolku pro obnovu mariánského sloupu poplatek za zábor veřejného prostranství. Ten činí více než jeden milion korun.

"Zastupitelstvo schválilo přijetí daru v podobě mariánského sloupu. Jeho hodnota je až 50 milionů korun a stanovilo při tom absurdní podmínku, že ten dárce musí zaplatit nájemné při montáži sloupu ve výši jednoho milionu korun. Podle mého názoru je to v rozporu se selským rozumem a také s nějakou morální stránkou. Když od někoho dostanete dar, tak ho ještě zkasírovat za to, že vám ho přiveze a postaví, je naprosto nepřijatelné," tvrdí předseda zastupitelského klubu Spojení síly pro Prahu, Jiří Pospíšil.

Mezi navrhovateli byl i opoziční zastupitel Milan Maruštík.

"Někdo nám chce dát dar, který jsme přijali a ještě si necháme zaplatit za zábor, aby nám ten dar mohl věnovat. To si myslím, že je špatně," komentuje zastupitel hl. m. Prahy, Milan Maruštík.

Zastupitelé také svůj návrh opřeli o skutečnost, že v době koronavirové město odpoutalo a odpouští nájemné i komerčním subjektům.

"Ještě navíc je to, že v současné době se odpouští zábor subjektům, které v rámci toho podnikají. Tohle je naprosto nepodnikatelský záměr. Takže si myslím, že ta částka je nesmysl," dodává Maruštík.

Samotné hlasování o odpuštění nájemného přišlo na řadu až pozdě večer, kdy v sále už nebyl velký počet zastupitelů. Předkladatel návrhu Jiří Pospíšil tak chtěl svůj návrh stáhnout a přesunout na jindy, což se mu nepovedlo a samotné hlasování pak dopadlo v neprospěch odpuštění. Spolek pro obnovu mariánského sloupu tak bude muset Technické správě komunikací více něž milion za zábor zaplatit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu