• Načítám...
>

Procházky Prahou odhalují geologické skvosty

  • 11. července 2020,
  • 19:12,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Možnost podívat se na významné fasády, chodníky a kameny nabízí geologické procházky. Zájemci si mohou vybrat z několika tras v Praze i širokém okolí. V hlavním městě se například s průvodcem podívají na Smíchovské nádraží.

Reklama

Celkem obyčejná fasáda a obyčejné kamení se může změnit ve skvost s geologickou hodnotou, bohatou historií a příběhem. To díky geologickým procházkám, na které se do Prahy i širokého okolí mohou vydat jak nadšenci, tak rodiny s dětmi.

"Chodíme na spoustu nalezišť v okolí Českého krasu, Koněprusy, Skryje, celá řada nalezišť, která nabízí nepřeberné množství zkamenělin," vysvětlil paleontolog a průvodce Štěpán Rak.

Zkameněliny, jak by se možná mohlo zdát, nejsou k vidění pouze v přírodě, ale také ve fasádách a zdech městských budov. Jedna z procházek například představí účastníkům významnou fasádu plnou zkamenělin.

"Je to takzvaný Lochkovský mramor. On to vlastně není mramor. Je to vápenec, který se leští a řeže. Před zhruba 70 až 80 lety byl obložen ten dům tím kamenem. A to, co na tom kamenu pak uvidíme, takové ty bílé kuželovité schránky, to jsou zbytky prvohorních hlavonožců," řekl Štěpán Rak, paleontolog a průvodce.

Dalším zajímavým místem plným zkamenělin, tentokrát převážně rostliny lilijice, je Smíchovské nádraží. V červeném sliveneckém mramoru, kterým je budova obložena, mohou pozorní účastníci procházky najít tisíce zkamenělin. Ať už se jedná o již zmíněné lilijice, hlavnonožce nebo mušle a korály. Tyto procházky mohou nejen rozšířit znalosti těm, kteří se zabývají geologií, ale mohou ukázat dětem nový pohled na budovy, kameny a zkameněliny okolo nás.

"Každý dneska vidí budovu jenom jako funkční, ale tu krásu opomíjíme. A když je dům obložen krásným kamenem, tak je dobré o něm něco vědět. Když jsou to zkameněliny, protože jsem paleontolog, tak to je ještě důležitější. Protože to je historie naší země a to zachování je naprosto výjimečné," doplnil Štěpán Rak, paleontolog a průvodce.

Procházky běžně trvají 3 - 4 hodiny, vedou schůdným terénem a jsou vhodné jak pro dospělé, tak děti. Na letošní léto jich je naplánováno zhruba deset a komu by žádný termín nevyhovoval, může zkusit štěstí příští rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu