• Načítám...
>

Historický přívoz Vyšehrad byl obnoven

  • 10. července 2020,
  • 14:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Břehy Vltavy křižuje obnovený historický přívoz - Vyšehrad. Ten spojuje Smíchovskou náplavku s Rašínovým nábřežím neboli Podskalím. Jednotná cena palubního lístku je 20 korun a loď Šemík zvládne cestu za méně než minutu.

Reklama

Historická přístaviště Podskalí a Smíchov spojuje obnovený přívoz Vyšehrad. Historie tohoto přívozu sahá až do roku 1222.

"Kdy ho vlastnila a provozovala Vyšehradská kapitula. Ale největší rozvoj v této oblasti řeky byl v 19. století. V době těsně před postavením mostů. V době průmyslové revoluce totiž průmyslové podniky na levém břehu na Smíchově začaly mít potřebu zaměstnanců. A ti žili na pravém břehu, většinou na Vinohradech. Takže je bylo potřeba přepravovat," popisuje, převozník pražský, zakladatel Pražských Benátek, Zdeněk Bergman.

Od 19. století se toho ale hodně změnilo a dnešní přívoz tak využijí především návštěvníci pražských náplavek. Jednotná cena lodního lístku je 20 korun. Přívoz takřka nemůžete minout, protože křižuje vltavské břehy od rána do večera.

"Ve všedních dnech od 10 ráno do 10 večer. A v sobotu chceme vyjít vstříc návštěvníkům farmářského trhu a dokonce trhovcům. Začínáme tak už v sedm třicet, aby mohli ten přívoz využít k dopravě," říká Bergman.

Provoz na přívozu Vyšehrad bude zajišťovat loď Šemík. Kapacita této lodi je dostatečná i k přepravě kol, kočárků nebo zvířat.

"Je to loď, která má silnější motor, připravenou větší nádrž. Ta loď má ploché dno, vychází z trupu původních vltavských naháčů, má kapacitu 40 osob. Je dlouhá skoro 11 metrů a široká skoro čtyři. Ta přeplavba trvá asi 40 sekund," doplňuje Zdeněk Bergman.

Šemík pluje mezi vltavskými břehy zhruba v patnáctiminutových intervalech. Ale pokud se budou na březích hromadit cestující, vyjede i častěji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu