• Načítám...
>

Praha bude muset začít šetřit

  • 14. července 2020,
  • 15:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kvůli koronavirové krizi udělali pražští radní první škrty v rozpočtu. Zatím se jedná zhruba o 613 milionů korun. Škrtat se bude muset pravděpodobně dál. I přes úspory by ale neměly být ohroženy investice města.

Reklama

Praha bude muset kvůli koronavirové krizi šetřit. Radní na svém jednání schválili první úsporný balíček. V objemu zhruba 613 milionů korun.

"Ta opatření jsou rozprostřena do všech gescí. Samozřejmě ta největší část směřuje k dopravě, protože do ní jde i největší část rozpočtu. Jedná se i o oblast majetku, jedná se i o oblast magistrátu, jako takového. Bude se šetřit i na marketingu, kanceláři primátora nebo v IT. Každý z radních přispěl svojí troškou do těch úspor," popisuje náměstek, Pavel Vyhnánek.

Další rozpočtovým škrtům se ale nejspíš Praha nevyhne a to díky velké ztrátě, kterou koronavirus v magistrátním rozpočtu způsobil.

"Nechceme a nemůžeme zavírat oči před realitou všedního dne. Ty dopady na hospodaření hlavního města za tento rok odhadujeme aktuálně zhruba na 12 miliard korun. My samozřejmě nemáme ambici ušetřit všechny tyto peníze, to není v lidských silách. To by se skutečně dramaticky odrazilo v denním fungování města. Chceme hledat místa, kde to možné je, bez nějakých větších omezení," říká Vyhnánek.

Co by naopak nemělo být ohroženo, jsou investice.

"Město má naštěstí nějaké finanční rezervy, z kterých může investice pokrýt. My opakovaně deklarujeme, že investice nechceme omezovat. Proto jsou právě ty, možná z části, nepopulární kroky z oblasti běžných výdajů, ale investice musí běžet," dodává náměstek, Vyhnánek.

Podle náměstka Pavla Vyhnánka je Praha připravena si v případě potřeby finanční prostředky půjčit, pokud si to situace vyžádá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu