• Načítám...
>

Výroba hodinek PRIM trvá týdny

  • 30. července 2020,
  • 9:29,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Výroba jedněch hodinek společnosti PRIM trvá několik týdnů. PRIM si zakládá nejen na kvalitě a originalitě, ale také na tom, že všechny komponenty si vyrábí sám a to v závodě v Novém Městě nad Metují.

Reklama

Elton hodinářská vyrábějící hodinky PRIM je jednou z mála světových společností, která zvládá náročnost výroby mechanických hodinek. Včetně výroby konstrukce nebo vlastních mechanických strojků.

"Od prvopočátku nakupuje hutní materiál, který zpracováváme a obrábíme až do konečné fáze, kde hodinky montujeme. Ty hodinky se dnes skládají z nějakých 130 dílků, přičemž počet úkonů, které je potřeba udělat, je asi 1000 k tomu, aby jim náš hodinář dal život," řekl Milan Kozel, generální ředitel společnosti ELTON hodinářská a.s.

Jedny hodinky PRIM projdou rukama mnoha odborníků, je to doslova manufaktura.

"První fází je samozřejmě obrobna, to je oddělení, kde se vyrábí a leští pouzdra a kde se také dělá strojkovina, která se potom zpracovává v konečné fázi," řekla Milan Kozel. 

V továrně dokáží vyrobit číselníky nejrůznějších typů a barev a to díky speciálnímu tisku.

"Používáme tradiční metodu tamponového tisku, jsme schopni hodinky individualizovat, dát jim stránku tradice, na které jsme založeni nebo každému zákazníkovi podle jeho vkusu," řekl Milan Kozel. 

Společnost je velmi hrdá na své mechanické strojky, které si vyrábí jako jedna z mála firem na světě. Tyto strojky montují a celé hodinky PRIM sestavují zruční hodináři.

"Musí být pečliví a s každým dílkem, které lidské oko prakticky nevidí, si pohrát tak, aby bylo možné na konci ty hodinky smontovat a dát je zákazníkům," řekl Milan Kozel. 

Jedny hodinky, to jsou hodiny a hodiny práce hodinářů. Každý z nich má na starosti něco jiného.

"Vepředu se třeba dělají strojky a postupně se to posouvá dozadu. Když to dojde až sem, tak se na to nasadí číselník, ručičky, na pouzdro se nasadí trubka, zasklí se to, poté se celý strojek vloží do toho pouzdra s tím číselníkem a ručkama, zavře se to, nasadí se luneta, dá se tam korunka a hodinky jdou poté na konečnou kontrolu kvality," řekl Václav Bříza, hodinář. 

Kompletní hodinky se pak testují dva týdny. Kromě vodotěsnosti se testuje i délka chodu na jedno natažení nebo jejich přesnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu