• Načítám...
>

Zdražení jízdného v MHD bude probíhat postupně

  • 21. července 2020,
  • 12:50,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha Sobě navrhuje zdražení ročního kuponu na MHD každý rok o 365 korun. Vyvrátila tak spekulace o tom, že se má roční jízdné zdražit skokově až na 5 500 korun. Informace prolétla médii minulý týden. Podle klubu Praha Sobě je ale postupná úprava cen jízdného nutná.

Reklama

Zdražení jízdného v městské hromadné dopravě v Praze neproběhne skokově, ale bude se zvyšovat postupně každý rok. Oznámil to klub Praha Sobě, který s návrhem na zvýšení cen v MHD přišel. Podle něj je úprava cen nutná, vzhledem k propadu příjmů Prahy kvůli koronavirové krizi a zvyšujícím se nákladům na údržbu a provoz MHD. Roční kupon by se měl zdražit o tři sta šedesát pět korun. 

"Je to udržitelné, aby si to mohli cestující dovolit. A také aby to pro ně byl předpokládaný faktor, jak se bude s ceníkem dále zacházet, aby věděli, že se to nemění ledabyle každý rok. Zároveň, aby tam nebyly žádné drastické skoky, aby to bylo pouze těch tři sta šedesát pět korun ročně," říká Adama Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Minulý týden vyvolala vlnu kritiky informace, která proletěla médii, že roční jízdní kupon pražské městské hromadné dopravy by se mohl zdražit ze současných 3650 korun až na 5500 korun a to rovnou skokově. Praha Sobě ale tento postup popřela. I tak se ale Pražanům postupné zdražování jízdného příliš nelíbí. 

Koaliční Piráti od minulého týdne opakují, že prioritou jsou pro ně místo zdražování jízdného vnitřní úspory v Dopravním podniku a jeho transparentní hospodaření. Spojené síly pro Prahu se chtějí s návrhem lépe seznámit, konkrétně TOP 09 o něm chce jednat na krajském výboru. 

"Předložím kolegům materiály, které připravil náměstek Scheinherr. Budeme o tom vést debatu. Sám za sebe - za Jiřího Pospíšila, jsem spíše skeptický k takovému zdražování městské hromadné dopravy, ale je to jen můj jeden názor. Až rozhodne kolektivně krajský výbor, tak já to rozhodnutí budu respektovat," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu. 

O úpravách cen bude vedení jednat během září. Praha roční kupon MHD zlevnila v roce 2015 z původních 4750 korun na současnou částku. Pokud by měla být městská doprava financována pouze z jízdného, cestující by podle náměstka pro dopravu Scheinherra za roční kupon zaplatili 18 tisíc korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu