• Načítám...
>

Roušky se nejspíš do MHD vrátí v září

  • 30. července 2020,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Bezpečnostní rada hlavního města řešila aktuální situaci kolem koronaviru. Vedení hlavního města se nelíbí kritéria takzvaného semaforu a chtělo by je změnit. V Praze totiž situace podle primátora není tak vážná jako v jiných okresech. Zároveň vedení pražské hygieny počítá na podzim opět s rouškami v MHD.

Reklama

Na čtvrteční dopoledne byla svolána bezpečnostní rada hlavního města. Ta se zabývala současnou koronavirovou situací v Praze. Primátorovi se nelíbí takzvaný vládní semafor. V něm je hlavní město označeno jako jeden z nejvíce zasažených regionů.  Podle Zdeňka Hřiba je na tom, ale celá řada okresů mnohem hůř. Naopak semafor zohledňuje především jiná hodnotící kritéria.

"Že tady dochází k vysoce dispergovanému výskytu nákazy v definované oblasti nebo nová ohniska s rizikem komunitního šíření. Ale není tam vlastně žádné číslo, o které by se dalo objektivně opřít. To jsou důvody ,proč si myslím, že toto je zásadní problém skórovacího systému," konstatoval Zdeněk Hřib, primátor hl.m.Prahy.

Praha tak bude k semaforu Ministerstvu zdravotnictví zasílat připomínky. Vedení metropole také zrevidovalo zásoby ochranných pomůcek. Ty by měly vydržet zhruba měsíc až dva. Řešily se také opatření v pobytových službách pro seniory, ty se v tuto chvíli nijak zpřísňovat nebudou.

"V rizikových skupinách, jako jsou například křehcí senioři s nějakou chronickou nemocí, která se může negativně promítnout do průběhu onemocnění covid, je zatím jeho šíření poměrně nízké. To je pro nás výborná zpráva," uvedla Milena Johnová, radní hl.m. Praha.

Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy, by se na podzim měly roušky vrátit do všech prostředků veřejné dopravy.

"Začátek opatření bude určitě ovlivněn výskytem nákazy. Pokud bude její výskyt stoupat, tak budeme tlačit na to, aby to bylo co nejdříve. Pokud nám bude nákaza klesat nebo stagnovat, tak vyčkáme až bude situace optimální," popsala Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy.

Podle Jágrové by se měly začít roušky nosit nejspíš v září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu