• Načítám...
>

Zoo v létě zvířata ochlazuje

  • 31. července 2020,
  • 18:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Vysoké teploty a sluneční záření není pro většinou zvířat v pražské Zoo úplným ideálem. Většina zvířat tak polehá ve stínu nebo u vody. Chovatelé se je snaží také všemožně ochlazovat, například ledem nebo mlžítky.

Reklama

Letní počasí je ideální pro návštěvu zoologické zahrady. Ale právě vysoké teploty a intenzivní sluneční svit nejsou pro všechna zvířata příjemnou záležitostí.

"Zvířata, která žijí v Praze, se tady sice narodila a jsou na podobné podmínky zvyklá, ale samozřejmě i v tomto létě se snaží držet ve stínu, snaží se vyhledat chladnější místa. Jsou tu druhy, pro které je to horko nejen nepříjemné, ale i život ohrožující," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

Takovými druhy jsou například lední medvědi nebo ďáblové medvědovití. Přes den tak většinou tyto druhy venku ve výběhu nepotkáte.

"Na tyto chladnomilné druhy je nejlepší přijít buď časně ráno nebo naopak až v podvečer. Na ďábly bych doporučil v podvečer a na lední medvědy bych naopak přišel po ránu," řekl Pavel Brandl.

V pražské Zoologické zahradě se snaží zvířatům prostředí všemožně ochladit.

"U těch nejnáročnějších druhů používáme různé typy rosení nebo mlžení. Tím se prostor ochlazuje. U ledních medvědů máme i vestavěný ledovač, který medvědům sype do výběhu kousky ledu. V letním období má logiku jim dát nějakou zamraženou potravu, my tomu říkáme zmrzliny, ale je to spíše enrichment, než že by ty zmrzliny sloužily k vlastnímu ochlazení," řekl Pavel Brandl. 

Podle kurátora savců Pavla Brandla žádné ze zvířat nemá rádo přímé slunce, a tak se ně nemůžeme zlobit, že v létě často polehávají ve stínu nebo ve vnitřních prostorách a nevystavují se přímo na očích návštěvníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu