• Načítám...
>

Museum Kampa se po požáru opět otevřelo

  • 3. srpna 2020,
  • 19:51,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Část Musea Kampa je od víkendu opět otevřené pro veřejnost. Zpřístupněné jsou zatím pouze dvě výstavy. Ve zbylých prostorách stále probíhá odstraňování následků červencového požáru.

Reklama

Museum Kampa se po červencovém požáru znovu otevřelo veřejnosti. Návštěvníkům byly zpřístupněné dvě klíčové výstavy.

"Jedna se týká malíře Františka Kupky, což je sbírka shromážděná paní Medou Mládkovou. Jedná se o největší privátní sbírku díla Františka Kupky a ta je permanentně vystavena. Naštěstí nebyla poškozena kouřem. Pak jsme obnovili výstavu děl Alfonse Muchy a Pasty Onera. To je mimořádně zajímavá a kontroverzní výstava těchto dvou autorů, kteří se v mnohém podobají, ale rozdíl je mezi nimi více než sto let," uvedl Jiří Pospíšil, předseda správní Nadace Jana a Medy Mládkových.

Zbylá část objektu zůstane ještě několik měsíců uzavřená. V současné době tu probíhají restaurátorské práce několika stovek děl, které byly poškozeny.

"Všechna jsou potažena černým dýmem. Je to černá, mastná vrstva, kterou najdete například při čistění komína, a která se z těchto děl bude odstraňovat velmi obtížně. U každého uměleckého díla volí restaurátoři jiný chemický a technologický postup jak dílo očistit a uvést do původní podoby. Není to tedy nějaký obyčejný prach nebo popílek, který sfouknete a věc je očištěna. Je to bohužel přilepeno na uměleckých dílech," popsal Jiří Pospíšil, předseda správní Nadace Jana a Medy Mládkových.

Prach je zároveň částečně toxický, a tak může dlouhodobě poškozovat umělecká díla. Ta by měla v následujícím půlroce projít jednotlivě očištěním a restaurováním. Museum Kampa by mohlo být v plném rozsahu otevřeno do konce tohoto roku.

"Já bych byl šťastný kdyby se Museum Kampa vrátilo do normálu do konce tohoto roku. Provoz je zatím opravdu provizorní. Chtěli jsme otevřít rychle, aby lidé viděli, že Museum Kampa žije, že česká kultura o něj nepřišla. Je tu ale ještě mnoho práce. Také v obnově jeho technického zázemí, protože kompletně vyhořela vzduchotechnika, technické zázemí," dodal  Jiří Pospíšil, předseda správní Nadace Jana a Medy Mládkových.

V současné době probíhá vyšetřování. To má mimo jiné potvrdit či vyvrátit pochybení dělníka, který v den požáru v budově Musea Kampa svařoval.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu