• Načítám...
>

Judo je vhodný sport pro děti

  • 6. srpna 2020,
  • 16:46,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Bojové sporty mohou rodiče děsit, avšak například takové judo, může naučit jejich ratolesti kromě umění boje i mnoho dalšího. Základem výcviku judistů jsou totiž techniky zaměřené na bezpečné padání, rovnováhu či obranu. Děti se navíc učí bojovat s respektem k soupeři i k sobě sama.

Reklama

Judo je velmi rozšířený japonský bojový sport, který vznikl z několika škol džiu-džitsu. Oproti karate, judo není úderovým sportem a je zaměřené na odvrácení útoku protivníka. Ve školách juda se ovšem neučí pouze techniky boje, ale také určitý způsob myšlení a fungování v běžném životě. Je to svým způsobem životní styl.

"Naučíme respektu, úctě, pokoře vítězit i přijímat prohry. Naučíme základní techniky v postoji. Věřím tomu, že pokud by se naši svěřenci dostali v budoucnu do nějakých problémů, tak se z nich díky judu dokáží dostat," popsal Martin Klapka, trenér Juda.

Judo je vhodné pro dívky i chlapce, pro děti i dospělé a i pro ty, kteří předtím žádný sport nedělali. Pokud by měl ale začínající judista ambici uspět na turnajích, měl by s tímto sportem začít to nejdříve.

"Nejlépe je začít s judem od raného dětství, ale máme tady i děti, které začaly v deseti, čtrnácti letech a přivezly medaile z mistrovství Evropy i světa. Věk hraje roli, ale pokud má dítě talent, vůli, tak může začít i v pozdějším věku," uvedl   Martin Klapka, trenér juda.

Ambici vyhrát olympiádu má například jeden ze žáků, a to Matěj Víšek, kterého jsme se zeptali, proč si vybral právě judo.

"Vždy se mi líbily bojové filmy,  tak jsem si řekl, že zkusím nějaké bojové umění. Protože taťka dělá karate, tak jsem si řekl, že zkusím judo. Chtěl jsem dělat něco jiného než táta," vysvětlil Matěj Víšek, žák školy juda.

Někteří rodiče mohou mít obavy, aby si při takovém sportu dítě neublížilo. Judo je však jedním z nejbezpečnějších bojových sportů a právě techniky, které se na tréninku děti naučí, pomáhají mimo jiné i k prevenci úrazů.

"Trenéři mě naučili jak správně padat a navíc nepadáme na nic tvrdého. Padáme na žíněnku. To je dost malá pravděpodobnost že spadneš a něco si uděláš," doplnil Matěj Víšek, žák školy juda.

Náplň tréninků bývá různá, podle koncepce konkrétní školy a stylu daného trenéra. 

"Základní trénink například u Baby juda je v průměru po pětačtyřiceti minutách kde se dítě učí základům gymnastiky, pohybu, koordinaci. Ke konci tréninku nastupuje samozřejmě technika, rvačka mezi nimi, základní držení na zemi.  Postupem času, ke konci školního roku, se děti učí techniky v postoji, vzájemnému turnaji mezi sebou," doplnil Martin Klapka, trenér juda.

Jedním z cílů tohoto umění je vyvinout minimální úsilí a dosáhnout maximální účinnosti. Osvojení tohoto principu si pak judisté ověřují při zápasech. Nesmí však zapomenout před bojem soupeře s úctou pozdravit a měli by umět případnou prohru nést se ctí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu