• Načítám...
>

Náměstek Hlubuček bojuje proti nové ranveji

  • 6. srpna 2020,
  • 21:15,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Letiště Václava Havla by se podle mnoha členů rady hlavního města nemělo rozšiřovat o další ranvej. Podle náměstka Petra Hlubučka to bude mít negativní vliv na životní prostředí a na zdraví lidí. O rozšiřování letiště by chtěl ještě na podzim jednat s vládními představiteli.

Reklama

Náměstek hlavního města Petr Hlubuček bojuje proti nové ranveji na letišti Václava Havla. Podle něho by měla tato ranvej velmi negativní vliv na životní prostředí a také na zdraví lidí.

"Všude ve světě, pokud se staví nová letiště nebo nové letové dráhy, tak se staví daleko za obydleným nebo do budoucna využitelným, obyvatelným územím. U nás jdeme zcela opačným směrem a stavíme letovou dráhu o jeden a půl kilometru blíže k centru města. Vlivem letiště, jako jsou emise či hluk, zasáhneme mnohem více obyvatel než kdybychom stavěli úplně jinde," vysvětloval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Podle náměstka by ruzyňské letiště mohlo zvládnout i větší počet cestujících bez potřeby stavět druhou ranvej.

"Pražské letiště mělo kupříkladu v loňském roce přepravovat vůbec nejvíce cestujících ve své historii. Bylo to zhruba 17, 8 milionu cestujících. A třeba téměř srovnatelné letiště v Gatwicku, které má stejně jako pražské letiště také jen jednu dráhu, přepravilo téměř 47 milionu cestujících." upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Petr Hlubuček teď chce přesvědčit i své kolegy v radě hlavního města a chce, aby magistrát zaujal k ranveji jasný postoj.

"Pokud nám někdo tvrdí, že nezpůsobí zhoršení životního prostředí a zdraví lidí v Praze. Že  nám nezhorší kvalitu života v Praze, tak ať to prokáže. A dokud to neprokáže, tak ať takový záměr nerealizuje," zdůraznil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Představitelé hlavního města by také rádi o problematice hovořili s představiteli vlády. Schůzka na téma rozšiřování letiště by se měla odehrát na podzim.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu