• Načítám...
>

Možnost zábavy i pohybu nabízí stolní tenis

  • 7. srpna 2020,
  • 19:49,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Stolní tenis patří mezi nejrychlejší sporty. Přesto je však možné hrát ho jak rychle a fyzicky namáhavě, tak klidněji a s lehkostí. V Praze je k dispozici hned několik heren a klubů, kde je možné chodit pravidelně trénovat.

Reklama

Pinec, ping-pong, pinčes. Různá označení, pod kterými se v povědomí veřejnosti skrývá stolní tenis. Tento velmi oblíbený sport lze hrát jen tak ležérně a příliš se nezapotit a ,nebo je u něj možné běhat a skákat a dát do hry vše. Stačí si vybrat některou z pražských heren, zvolit si variantu hry a vyrazit v páru, s rodinou nebo s přáteli.

"S ping-pongem mohou začít děti v jakémkoli věku. Začít s ním mohou i starší lidé, třeba i v důchodu. My tu máme děti od šesti let," konstatoval Jaromír Zlámal, trenér stolního tenisu.

Ať už hrajete stolní tenis poctivě podle pravidel a nebo s partou přátel obíháte kolem stolu při hře zvané kolotoč, je potřeba umět jednu základní věc. Trefit se do míčku. K tomu, aby se vám míček odrážel co nejlépe, se hodí pořídit si kvalitní pálku.

"Pálka se rozlišuje podle druhu, podle toho zda je člověk obranář nebo útočník. Na tom záleží jaké si koupí potahy na pálku, kterých je velká řada. Od rychlejších po pomalejší. Pro útočné jsou hladké potahy a pro obranáře jsou na povrchu ťuplíky," popsal  Jaromír Zlámal, trenér stolního tenisu.

Mohlo by se někdy zdát, že se jedná o takové nenáročné pinkání, avšak stolní tenis patří vůbec k nejrychlejším sportům a člověk se u něj může pěkně zapotit. Když chce hráč uspět třeba v turnajích, musí mít dobrou fyzičku a musí se zdokonalovat hned v mnoha aspektech.

"Základ je samozřejmě dobrá technika. Potom v té vyšší úrovni musím být samozřejmě i dobře takticky připraven. Stolní tenis je, i když se to nezdá, těžký na fyzičku. Rychlost, síla a obratnost k tomu také patří," dodal Jaromír Zlámal, trenér stolního tenisu.

"Důležité je mít fyzičku a dobrou kondici. Mít dobrý švih, rychlé ruce a nohy," uvedla Karolína Jaroňová, hráčka stolního tenisu.

Hráči se mohou trénovat sami. Několik hodin pilovat údery, míření, pohyb zápěstí i nohou. Pokud však chtějí zjistit, zda jdou správným směrem, je vhodné sehnat si trenéra a nebo navštěvovat některý z klubů stolního tenisu. Rodiče mohou stolní tenis zvolit pro své děti jako sportovní kroužek ve formě ucelených tréninků.

"I u nás mají děti trénink dvě hodiny. Začíná se rozcvičkou a poté následuje krátká fyzička na rychlost, koordinaci. Pak je vlastní hra stolního tenisu a nakonec protažení,"  konkretizoval Jaromír Zlámal, trenér stolního tenisu.

Stolní tenis má jednu nevýhodu. Nelze hrát bez ping-pongového stolu. Málokdo však má doma vlastní stůl, a proto jsou k dispozici malé i větší herny. I přes to, že by někdo raději trénoval a hrál doma, není podle trenéra Jaromíra Zlámala koupě vlastního stolu nejlepší řešení.

"Je rozdíl jestli hrajete někde doma v garáži, kde máte stůl nebo ve větší hale, protože míček létá v garáži daleko rychleji nežli ve velké hale," vysvětlil Jaromír Zlámal, trenér stolního tenisu.

Stolní tenis je vhodný pro každého, kdo hledá sport v menším počtu lidí, s poměrně jednoduchými pravidly a s možností zvolit si obtížnost podle svých fyzických možností. Kdo by chtěl s tímto sportem začít, nemusí si hned pořizovat vlastní pálku a boty. V hernách jsou většinou k zakoupení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu