• Načítám...
>

Praha pronajme pole ekozemědělcům

  • 11. srpna 2020,
  • 15:32,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město Praha pronajme 355 hektarů polí ekozemědělcům, kteří pěstují své plodiny bez pesticidů a herbicidů. Zároveň budou pole zmenšena na maximálně pět hektarů a budou oddělena mezemi o šířce sedm metrů. To by mělo zaručit větší biodiverzitu.

Reklama

Vedení hlavního města rozhodlo, že Praha bude podporovat ekologické zemědělství. Cílem je především zlepšení životního prostředí.

"V Praze máme šestnáct tisíc hektarů polí.  Zhruba deset procent z toho je ve vlastnictví hlavního města nebo ve správě některé z městských částí. Od devadesátých let zmizelo z těchto polí asi devadesát procent ptactva, hmyzu," popsal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Rada hlavního města na svém jednání schválila pronájem celkem 355 hektarů polí.

"Rozdělili jsme velké lány na maximálně pětihektarové. Rozdělit bychom je chtěli sedmimetrovými pruhy kde bude zeleň. Tedy stromy, tráva, keře. Vznikne zde útočiště pro hmyz, ptactvo," konstatoval Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Město si od zelených mezí a menších lánů slibuje větší biodiverzitu, a také menší erozi půdy.

"Chceme, aby se na  těchto polích hospodařilo ekologicky podle zákona o ekologickém zemědělství, což znamená bez použití chemie, herbicidů, pesticidů. Pachty zemědělcům dáme nižší nežli byly doposud. Byly jsme mile překvapeni, že nájmy, které nám byly nově nabídnuty, jsou o dvacet až třicet procent vyšší nežli ty, co jsme měli předtím," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Podle slov náměstka by se pak úroda z pražských polí mohla využít například na farmářských trzích nebo v pražských školách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu