• Načítám...
>

Prosecké skály nabízejí Prahu jako na dlani

  • 7. srpna 2020,
  • 19:02,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Výhled na Prahu a procházku přírodou nabízejí Prosecké skály na Praze 9. Zatím přes ně vede stezka nazvaná Amerika, na které lze potkat lavičky, stromy, květiny a motýly. Do budoucna by se měly veřejnosti otevřít i podzemní prostory pod skalami.

Reklama

Na území Prahy 9 se nachází chráněný přírodní výtvor Prosecké skály. Ještě v roce 2015 byly zarostlé křovinami a plné černých skládek. Dnes přes ně vede naučná stezka zvaná Amerika, která bude ještě upravována.  Do budoucna by trasu měly doplnit nové cestičky a mostky.

"Je to opravdu zkrácení trasy. Jsou tu nádherné vyhlídky a je vidět i do obnažených partií pískovcových, Proseckých skal," upozornil Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Tyto skály jsou zdrojem písku, který v minulosti používaly například ženy ve svých kuchyních. Písek totiž dobře čistil zapeklé hrnce. Vhodný byl i na leštění podlah. Pod povrchem se proto nachází podzemní prostory, které sloužily jako doly, a které se snaží městská část zpřístupnit veřejnosti. Vytvoření stezky Amerika a úprava veřejného prostranství o rozloze deset tisíc metrů čtverečních je první etapou v tomto projektu. Úprava prostor zahrnovala i navrácení původních rostlin a keřů.

"První část projektu vrátila určité partie do stepního charakteru a jak jsem slyšel, tak se sem už určité rostlinky a živočichové pomalu navrací. Bylo by příjemné, kdyby se to povedlo," konstatoval Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

V jednom místě byly u stezky vysazeny hrušně, které jsou zde v tuto chvíli jen díky ochotě a dobrosrdečnosti místních obyvatel.

"Už nevím kdo měl ten nápad, že by se sem mohlo vrátit něco, co zde kdysi bylo. Takže jsme sem vysadili alej  přírodních hrušní, které zde kdysi rostly už před staletími. Nevím ale proč to bylo nějakému vandalovi trnem v oku, takže je záhy po zasazení vyškubal," zavzpomínal Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Naštěstí však vandalové hrušně neodnesli, ale pohodili v okolí. Místní obyvatelé je sesbírali a zasadili do větších květináčů. Později je opět vrátili na jejich původní místo a teď nezbývá než čekat, zda se znovu ujmou. V roce 2016 městská část vybudovala vyhlídku u Proseckých skal, která vybízí k zastavení a případně k pořízení fotografií.

"Vyhlídky na Prahu stojí z to. Mohu je návštěvníkům Prahy i Pražanům vřele doporučit. Ať si ji projdou a zapřemýšlí nad vizí, která je dole pod ní," dodal Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Součástí projektu, který by měl zpřístupnit podzemí je také zastřešení vyhlídky, aby si výhled a prohlídku Proseckých skal mohli návštěvníci vychutnat i za deštivého počasí. Na výlet je možné vyrazit i autem. Ke stezce je přístup z ulice Na vyhlídce, kde je k dispozici parkoviště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu