• Načítám...
>

Nohejbal může rozhýbat i pobavit

  • 25. srpna 2020,
  • 0:25,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Když se Češi v roce 1922 rozhodli spojit fotbal a tenis, vznikl nohejbal. Dnes už je to světově rozšířený, týmový sport, který se hraje převážně venku. Může být vhodným prostředkem k rozhýbání celého těla. Zároveň je to také možnost trávení volného času s partou přátel.

Reklama

Nohejbal je kolektivní sport rozšířený nejen u nás a na Slovensku, ale také například v Rumunsku, Rakousku, Chorvatsku či Francii. Dalo by se říci, že se jedná o kombinaci tenisu, podle kterého je v nohejbalu určena velikost kurtu a síť. A také fotbalu, podle kterého se míč kope přes síť nohama. Tento sport vymysleli českoslovenští sportovci v roce 1922.

"Nohejbal je český patent. Vznikl v Praze někdy kolem roku 1922 na Letné, kde ho hrávali fotbalisté pro zábavu jako takové kopání přes provaz," konkretizoval Luboš Albrecht, předseda nohejbalového oddílu TJ Pankrác.

"Nohejbal se mě líbí, protože je to venkovní sport. Dá se od jara až téměř do zimy hrát venku. Hrát na vzduchu je pro mě lepší, nežli být někde zavřená v hale nebo někde v nějakém jiném prostoru," uvedla Ivana Petrásová, hráčka nohejbalového týmu.

Nohejbal se nejčastěji hraje v šesti hráčích, tři na tři. Je ale možné ho hrát i ve čtveřici či dokonce dvojici. Stále je oblíbeným rekreačním sportem na osadách. Kdo by si ho chtěl zahrát jen tak u chaty, potřebuje jen vyznačit hřiště a natáhnout provaz, přes který se dá kopat. Komu by to nestačilo, může chodit hrát na pořádná hřiště a třeba se stát i profesionálem.

"Když budu hovořit za Prahu, tak tu máme asi tisíc aktivních hráčů, kteří hrají soutěže. Další tisícovka si nohejbal hraje jen pro zábavu," řekl Jiří Holčák, předseda Pražského nohejbalového svazu.

Aby měl nohejbalista co nejlepší výsledky, musí umět velmi dobře pracovat s míčem a musí mít dostatečnou pohyblivost kloubů.

"Rozdíl mezi fotbalistou a nohejbalistou je ten, že fotbalista nezvedá tolik nohy do výše. Kdežto nohejbal se hraje přes síť a je potřeba nad ni zvednout nohu," popsal Luboš Albrecht, předseda nohejbalového oddílu TJ Pankrác.

Jak to vše zvládají ti největší profíci bude možné vidět příští rok na Světovém nohejbalovém šampionátu, který se měl v Praze konat už letos, ale kvůli koronaviru musel být přesunut.

"Sportovci, kteří dnes hrají vrcholově volejbal jsou na obrovské úrovni jak fyzické, tak pohybové. Takže by se na šampionát lidé měli určitě přijet podívat. Je to doslova vrcholová atletika, gymnastika. Prostě nádherný sport," doplnil Jiří Holčák, předseda Pražského nohejbalového svazu.

Kdo by se nechtěl na hru pouze dívat, může si vybrat některý z klubů a vyrazit si zahrát. Nohejbalu se nemusejí bát ani ženy, existují čistě ženské, ale i smíšené týmy. A hrát se dá až do pozdního věku.



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu