• Načítám...
>

Lidé si za sedm let adoptovali přes 200 hrobů

  • 10. srpna 2020,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Projekt Adopce významných hrobů v Praze funguje už od roku 2013. Za sedm let se významně posunul. Lidé si tímto způsobem osvojili přes 200 hrobů, které předtím chátraly. Jelikož je jejich údržba poměrně náročná, Správa pražských hřbitovů uspořádala i veřejnou sbírku. Díky tomu se daří zachránit náhrobní kameny, které ve většině případů patří mezi cenná umělecká díla.

Reklama

Od roku 2013 mohou lidé v hlavním městě adoptovat hroby, kde jsou pochovány významné osobnosti české společnosti . Za sedm let se tímto způsobem podařilo zachovat 223 hrobů, které by jinak zchátraly nebo by musely být nahrazeny. 

"Pokud se nám někdo přihlásí s tím, že má zájem o konkrétní, opuštěný a nezaplacený hrob, můžeme i ten do projektu zařadit. Podmínkou je, že má dotyčná osoba skutečný zájem hrob adoptovat, opravit a zvelebit. Na tuto žádost pak mohu zařadit hrob, na který se nevztahují majetkoprávní vztahy a na hrobové místo není platná nájemní smlouva," popsala Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí SPH.

Adopce se uzavírá na deset let. Nájemce uhradí adopční nájem v podobné výši jako je ten běžný a zaváže se na své náklady zajistit údržbu a opravy hrobového místa. 

"Jde nejen o adopční nájem, který vyjde například na šest a půl tisíce na deset let. Nejdůležitějším závazkem ale je finančně zajistit opravy a renovace náhrobku. Ty se obvykle pohybují od deseti, patnácti tisíc korun," zdůraznila Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí SPH.

Vzhledem k náročnost údržby hrobů uspořádala Správa pražských hřbitovů i veřejnou sbírku, díky které se už podařilo zachránit několik hrobů. Odborná komise následně vybírá, který z nich bude upřednostněn. 

"Od roku 2015 se nám podařilo zachránit tři pískovcové hroby a vybrané prostředky dosáhly výše zhruba 167 tisíc korun," doplnila  Oldřiška Dvořáčková, tisková mluvčí SPH.

Na území metropole je pod Správou pražských hřbitovů více jak 250 000 hrobů. 30 procent z nich je nezaplacených. Nabídku hrobů určených k adopci a další důležité informace naleznou zájemci na webových stránkách hrbitovy-adopce.cz.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu