• Načítám...
>

Golf trénuje tělo i mysl

  • 24. srpna 2020,
  • 23:41,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Golf nabízí nejen sportovní vyžití, ale je také vhodnou aktivitu pro setkávání s přáteli či rodinou. Ač by se mohlo zdát, že se při něm člověk příliš nenamáhá, opak je pravdou. Při odpalech musí být tělo a mysl v naprostém souladu a odměnou je mu pak skvělý pocit z dobře odehraného míčku.

Reklama

Vyrazit sis přáteli nebo rodinou na procházku do přírody a přitom si zasportovat. Takovou možnost nabízí například golf. Tento sport, jehož moderní podoba vznikla v patnáctém století ve Skotsku, je vhodný téměř pro každého. Jen je třeba myslet na to, že i zdánlivě klidný golf, vyžaduje dobrou fyzičku a především klidnou mysl.

"Mnoho lidí si zpočátku myslí, že to není vůbec náročné, že se pouze chodí po hřišti. Ale je to náročný sport, protože musíte umět ovládat své tělo. Sami se ale také musíte umět ovládat. Golf je totiž především o pokoře, zklidnění. Také byste měli mít zkušenosti s nějakým sportem, aby jste dokázali pochopit specifický golfový pohyb. Není úplně jednoduché pro vaše svaly udělat v jedné vteřině asi sedm set pohybů. To není zrovna málo," konstatovala Šideri Váňová, profesionální golfistka.

"Sportovci mají pocit, že golf není dost sport, a pak se zase naopak někdo bojí, že je dost fyzicky náročný. Je dobré začít postupně. Když jdete osmnácti jamkové hřiště, tak  je třeba počítat s tím, že to trvá čtyři až pět hodin. To může být pro někoho, kdo nemá fyzickou kondici, náročnější. Ale jsou tu cesty jak to zvládnout. Můžete si například půjčit elektrický vozík. Můžete dokonce jezdit na buggy, což je takové to elektrické vozítko. Můžete si to tedy zjednodušit," uvedla Barbora Soukupová, obchodní ředitelka Golfu Hostivař.

Nevýhodou golfu je, že si ho nemůžete jen tak zahrát doma. Pro tuto hru je třeba dokonale upravené golfové hřiště. Na něm pak dvojice či skupina přechází od jedné jamky ke druhé a snaží se s co nejmenším počtem odpalů trefit do jamky. V povědomí veřejnosti se může objevit mýtus, že na golfovém hřišti se pohybují jen ti nejbohatší lidé se spoustou volného času. Tak tomu však být nemusí.

"Za tu dobu, kdy je golf v České republice, jsme urazili velkou cestu a je mnoho cenově dostupných hřišť, kde si můžete golf vyzkoušet. Určitě to není sport jen pro horních deset tisíc," zdůraznila Barbora Soukupová, obchodní ředitelka Golfu Hostivař.

Některé kluby nabízejí pro začátečníky k ročnímu členství základní kurz a možnost získat certifikát. Ti, kteří se rozhodnou golfu věnovat dlouhodobě, by si měli časem pořídit nejen vlastní hole, ale i další vybavení.

"Je dobré mít golfovou rukavici abyste si neublížili. Potřebujete golfové míčky. Ty si musíte koupit. A oblečení si poskládáte z toho, co máte doma k dispozici. Časem si pak můžete pořídit, opravdu pro radost, to pravé, golfové," konkretizovala Barbora Soukupová, obchodní ředitelka Golfu Hostivař.

Pravidelný hráč by si také měl pořídit speciální golfové boty. Po delší době už má každý golfista své oblíbené hole, zná konkrétní hřiště, umí odhadnout, jak bude míček reagovat na daný terén a ví, jak silný úder je třeba. Takový hráč, ale i ten, který hraje občas, jen tak pro zábavu, si v každém případě pořádně vyčistí mysl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu