• Načítám...
>

V Zoo Praha se daří odchovu vrubozobého ptactva

  • 12. srpna 2020,
  • 14:05,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská Zoo může opět slavit. Tentokrát proto, že se chovatelům letos podařilo poprvé rozmnožit vzácné druhy vrubozobého ptactva. Poprvé v rámci zoo i celé České republiky zahnízdila samice vzácného poláka hnědavého a kačky strakaté.

Reklama

Pražská Zoologická zahrada letos slaví úspěchy v odchovu vrubozobých ptáků, tedy kachen a kachniček. Letos poprvé se zřejmě kvůli chladnějšímu jarnímu období podařilo v rámci zoologické zahrady i celé republiky rozmnožit dva druhy těchto ptáků. Jedním z nich je polák hnědavý.

"Obývá čerstvě obydlený Darwinův kráter, takže je vlastně třetím druhem, který se tady za tu krátkou dobu rozmnožil. Je na první pohled poměrně nenápadný a není pestře zbarvený, ale získání tohoto australského druhu je poměrně obtížný, takže si toho ceníme. Obzvlášť proto, že ta mláďata jsou odchována samicí, která si sama vyseděla vejce ve voliéře. Ale aby měla bezpečí, tak jsme ji potom s celou budkou přestěhovali do zázemí, kde teď odchovává tři mláďata," říká vedoucí chovu ptáků Antonín Vaidl. 

Dalším rozmnoženým druhem je kachna strakatá. Ta po hnízdění ztrácí své pestré zbarvení, díky kterému patří mezi nejkrásnější druhy. Odchov těchto severských ptáků je ale velmi obtížný, jsou totiž velmi náchylní na čistotu vody.

"Ten odchov je vůbec nejsložitější ve střední Evropě vzhledem k těm teplým létům. My chováme kačky strakaté už několik let, zatím jsme nebyli úspěšní, ale letos poprvé nám díky chladnému jaru zahnízdily. My jsme část snůšky inkubovali v líhni a část nechali pod samičkou. Podařilo se nám vylíhnout a odchovat zatím jedno mládě. Jedná se o první mládě v republice a je to skutečně velmi vzácná kachnička," dodává Antonín Vaidl.

Poláka hnědavého tedy mohou návštěvníci zahlédnout v prostorách Darwinova kráteru, kačku strakatou pak naleznou v ptačích mokřadech v dolní části zoologické zahrady. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu