• Načítám...
>

Zlatá ulička má kouzelnou atmosféru

  • 19. srpna 2020,
  • 13:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zlatá ulička je jedna z hlavních lákadel Pražského hradu. Maličké a roztomilé domky ukazují život a dobu svých bývalých obyvatel. Ať to byli zlatníci, kořenářky nebo švadleny. Navštívit tu můžete i obranné chodby, kde si můžete zastřílet z kuše.

Reklama

V 15.století vznikla po vybudování severního opevnění Pražského hradu ulička, která je v dnešní době, v těchto místech, snad tou nejznámější.

"Pokud návštěvníci přijdou na Pražský hrad, tak je samozřejmě Zlatá ulička tady u Daliborky jedním z těch lákadel, které si nenechají ujít," zdůraznil Jan Pastor, mluvčí Správy Pražského hradu.

"Vznikla mezi románskou a pozdně gotickou hradbou z vlády Jagelonců. Domečky, které byly původně vestavěny v obloucích hradební zdi, byly určeny pro střelce," popsala Hana Hrdinová, průvodkyně Správy Pražského hradu.

Po střelcích ale tyto domečky obývali zlatníci, a uličce se tak začalo říkat Zlatnická a následně Zlatá. Roztomilé domečky ale měly i jiné obyvatele.

"Například zde žil spisovatel Franz Kafka, básník Jaroslav Seifert a mnozí další. Expozice, které jsou v nich, nám připomínají život v této uličce," upozornila Hana Hrdinová, průvodkyně Správy Pražského hradu.

A tak tu najdeme třeba kořenářku, švadlenku nebo dílnu zlatníka. Jeden z nejzajímavějších domečků je ten věštkyně Matyldy Průšové.

"Její osud byl poněkud smutný, byť byla docela úspěšnou věštkyní. Marně čekala na návrat svého syna z první světové války. Dokonce mu i prostírala. Osudným se jí stalo to, že věštila pád Třetí říše. Byla umučena gestapem," popsala dále Hana Hrdinová, průvodkyně Správy Pražského hradu.

Ve Zlaté uličce můžete po schodech vystoupat i do obranné chodby, kde je toho také hodně k vidění.

"Můžete zde vidět brnění, a také si zastřílet z kuše. Jsou tady i střílny," dodala Hana Hrdinová, průvodkyně Správy Pražského hradu.

Lidé ve Zlaté uličce žili až do padesátých let 20.století. A třeba barevné řešení fasád, tak jak ho dnes známe, navrhl světoznámí malíř a filmař Jiří Trnka. Otevřeno je tu stejně jako na celém hradě, a to denně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu