• Načítám...
>

Staroměstská radnice hostí výstavu Jindřicha Štreita

  • 19. srpna 2020,
  • 13:23,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na Staroměstskou radnici v Praze si můžete přijít prohlédnout výstavu dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita. Fotky zde prezentované vznikaly ve věznicích. A popisují vztah vězňů s místními duchovními. Ti mají podle fotografa nezastupitelnou a zcela výjimečnou roli v našem vězeňském systému.

Reklama

Na Staroměstské radnici můžete aktuálně vidět výstavu fotografií Jindřicha Štreita s názvem Ze tmy ke světlu. Tyto fotografie vznikaly postupně ve dvaceti věznicích napříč celou republikou.

"Důležitá je ta komparace, vztah vězňů a kaplanů. To bylo to téma, které jsem zpracovával. Tady nejde o nějaké násilí, o šikanu, ale o mezilidský vztah mezi duchovním a vězněm," popsal Jindřich Štreit, fotograf.

Podle dokumentárního fotografa mají právě duchovní ve věznicích nezastupitelnou a velmi důležitou roli.

"Pomáhají vězňům při hledání jejich vlastní cesty životem, a také jejich osobnost. Samozřejmě, že ti lidé potřebují mít také nějakou naději že přežijí, že to vydrží, že se nezblázní, že se vrátí k normálnímu způsobu života," vysvětloval Jindřich Štreit, fotograf.

Při fotografování byly pro Jindřicha Štreita nejdůležitější emoce.

"Čekám na to, co se tam odehraje. Jak budou vězni reagovat. Jsou lidé, kteří se třeba rozbrečí nebo různě gestikulují. Jeden vězeň například když končí modlitba, tak jde kaplanovi políbit ruku. Prostě to jsou neuvěřitelné emoce," doplnil Jindřich Štreit, fotograf.

Výstavu Ze tmy ke světlu můžete na Staroměstské radnici vidět až do 29. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu