• Načítám...
>

V pražské Zoo chovají mládě výrečka filipínského

  • 23. srpna 2020,
  • 20:14,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská Zoo má další přírůstek, v tuto chvíli se tam pracovníci starají o šestidenní mládě výrečka filipínského. Zahradě se tak za krátkou dobu daří odchovat celkem dvě mláďata tohoto vzácného druhu ptáka.

Reklama

Pracovníci chovu ptáků pražské Zoo mají být opět na co hrdí. Momentálně se tam totiž úspěšně starají o odchov šestidenního mláděte výrečka filipínského. Celkem tak zoo eviduje už dvě mláďata tohoto velmi vzácného druhu ptáka.

"Nám se letos podařilo odchovat opakovaně výrečka filipínského, což je endemit filipínského souostroví. Letos máme dvě mláďata - jedno je už dvacetidenní, jedno šestidenní a ještě čekáme líhnutí dalších mláďat. Jsou odkázáni na péči chovatelů, takže se musí krmit malými myškami a musí se ještě upravit v tzv. speciálním "žaludku", aby byly natrávené, aby to byla potrava jako od rodičů. Krmí se od rána do večera," řekl Antonín Vaidl, vedoucí chovu ptáků Zoo Praha. 

Pracovníci museli vzít mládě do zázemí, protože jeho rodiče se o něj nestarali. V péči pracovníků tak má speciální podmínky, které potřebuje pro své přežití.

"Samozřejmě vyšší teplotu, protože se inkubují při teplotě 37,1° C a ta stejná teplota je i potom bezprostředně po vylíhnutí a pak se postupně snižuje podle toho, jak jsou opeření. Teď jsou stále v inkubátorech. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácně chovaného výrečka, tak jsme v letošním roce jednou ze dvou zahrad, která je rozmnožila, tak je pro nás každé mládě velmi cenné," řekl Antonín Vaidl. 

Výreček filipínský se vyskytuje pouze na Filipínách, konkrétně pak na ostrovech Luzon, Catanduanes a Marinduque. Je to malý druh sovy, který váží až tři sta gramů a dosahuje délky až 28 centimetrů. Ve volné přírodě žije v hustších tropických deštných lesích, kde hnízdí v dutinách stromů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu