• Načítám...
>

Praha si opět připomněla události v srpnu 1968

  • 23. srpna 2020,
  • 18:30,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha si připomněla srpnové události roku 1968. Před budovou Českého rozhlasu se opět konal pietní akt, kterého se účastnila řada pamětníků a osobností české politické scény.

Reklama

Před budovou Českého rozhlasu se opět sešli pamětníci a ústavní činitelé, aby si připomněli události, které odstartovaly 21. srpna 1968. Do země tehdy vtrhla vojska Varšavské smlouvy a republika se ocitla v okupaci. Pamětníci, kteří se pietního aktu účastnili, vzpomínají na tehdejší události, jako na velkou zradu.

"Byli jsme strašně naštvaní. To jsme nečekali. Byl to takový podraz - komunismus je zlo. Zásadní moment je ten, že jsme vůbec nečekali, že by se něco takového mohlo stát. Já jsem jako mladý kluk - bylo mi 22, jsem chodil na Strana hovoří s mládeží ve Slovanském domě a Sjezdovém paláci. Tam bylo řečeno, že Brežněv říká "je to naše věc"," řekl Bohumír Švestka, pamětník. 

Podle vedení Prahy je nutné si srpen 1968 neustále připomínat, obzvlášť v této době, kdy sledujeme vývoj událostí probíhajících v Bělorusku.

"Hrozí to, že tu zmáhající se běloruskou občanskou společnost potká ten osud tehdejšího pražského jara. Myslím si, že by to byla určitě škoda a bylo by to určitým způsobem i pošlapání těch obětí srpna 1968," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

"Ta doba je neklidná, ať už se podíváte směrem na západ nebo na východ, všude se svět mění. Některé věci, které lidé prožili, by si měli připomínat a vzít si z nich poučení. Proto je důležité, že takové pietní akty jsou," řekl Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy. 

Pietního aktu se účastnila řada významných osobností české politické scény. Se svými projevy vystoupili například předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, místopředseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček nebo poslanec Petr Fiala.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu