• Načítám...
>

Dětský domov ve Zbraslavi rozšíří své služby

  • 26. srpna 2020,
  • 14:14,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se zaměřuje na problematiku dětí v dětských domovech. Ve zbraslavském zařízení Charlotty Masarykové chce příští rok rozšířit své služby. Díky tomu, nebudou například děti muset po letech opustit důvěrně známé zařízení a stěhovat se do jiného domova, jak je v praxi běžné.

Reklama

Dětský domov Charlotty Masarykové ve Zbraslavi brzy rozšíří své služby. Vedení města by chtělo prostřednictvím tohoto zařízení poskytnout širokou nabídku služeb, které v současnosti chybí nebo kapacitně nedostačují. Se změnami by se mělo začít už příští rok. 

"A to tak, aby se zde poskytovaly ambulantní terapeutické služby a bylo zde výchozí místo pro terénní služby. Jejich pracovníci  by mohli chodit pomáhat do rodin. Rádi bychom také zde zřídili nácvikové byty pro matky s dětmi, které potřebují nějakou podporu. A také takzvané odlehčovací služby," popsala Milena Johnová, radní hl. města Prahy.

Zařízení má pak k dispozici také speciální byt, kde může umístit zejména sourozence, kteří tak mohou zůstat spolu. Úřady totiž v určitém věku děti přemisťují, a to bez ohledu na to, zda mají sourozence nebo ne. Dochází tak podle odborníků k nelidskému rozdělování. Podobných bytů, kam bude možné děti trvale umístit, by mělo po Praze přibývat. 

"Realita je, že je jeden den sbalíme a odvezeme do jiného zařízení. To je prostě fakt.  Podle našeho názoru se s dětmi zachází nedůstojně. Nikdo nerespektuje, že chodí do školky na Zbraslav, že tam mají své kamarády, že jsou zvyklé na náš personál, kterým říkáme tety. Tedy, že jsou zvyklé na tyto své konkrétní tety. Ze dne na den prostě opustí prostředí, které důvěrně znají a ocitnou se v jiném dětském domově," uvedla Radka Soukupová, ředitelka Dětského domova Charlotty Masarykové.

Tuto zavedenou praxi by chtělo vedení Prahy rozšířením služeb domova do budoucna změnit. Zatím se podařilo soudy přesvědčit ve dvou případech, kdy budou moci děti v péči zbraslavského domova zůstat. V dalších dvou sporech, které Dětský domov Charlotty Masarykové ve Zbraslavi se soudy vedl, ale úspěšný nebyl. Jeden ze sourozenců tak musí domov opustit a bude převezen do jiného zařízení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu