• Načítám...
>

V pražské zoo se narodilo mládě vzácného chápana

  • 26. srpna 2020,
  • 17:24,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Do pražské rodinky chápanů se narodilo další mládě. Zkušená šestinásobná matka Talula se o nový přírůstek pečlivě stará a nosí ho při sobě. Chovatelé tak zatím nemohou zjistit jakého je mládě pohlaví. Pražská zoo je druhou v Evropě, která tento poddruh chápana chová.

Reklama

V Zoo Praha se starají o nový přírůstek. Samici chápana středoamerického, zkušené matce Talule se narodilo už šesté mládě od jejího příchodu do pražské zoo. Zatím se mládě ještě pevně drží matky, takže pracovníci nejsou schopni odhadnout, jakého je pohlaví. 

"Jeho dny vypadají tak, že se vozí na břiše, pije mléko nebo spí. Časem, tedy za měsíc nebo dva, se začne vozit na zádech. Začne se osamostatňovat, prozkoumávat okolí, lézt po větvích, lanech a ochutnávat pevnou stravu," popsal Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Mezinárodní svaz ochrany přírody vede chápana středoamerického v červeném seznamu jako ohrožený druh. Chápani jsou velmi obratná a čiperná zvířata. Jejich ocas je delší než tělo a je důležitým pomocníkem při pohybu ve větvích. V pražské zoo v současnosti žijí dvě samice, samec a dvě mláďata. 

"Jsme jedna ze dvou zoologických zahrad v Evropě, která tento poddruh chápanů chová. Daří se jim u nás dobře, protože je množíme pravidelně. Zajímavý je jejich "chápavý" ocas, který používají jako pátou končetinu. Pohybu ve větvích je přizpůsobena i jejich ruka, na které chybí palec, a vlastně tak slouží jako hák," vysvětlil Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů.

Jelikož zatím nelze určit pohlaví mláděte, pražská zoo pro něj ještě nemá vybrané jméno. Není tak zatím vyloučeno, že podobně jako u minulého, dnes již tříletého mláděte, se bude moci na výběru jména podílet i veřejnost. A to formou soutěže, o které bude pražská zoo včas informovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu