• Načítám...
>

Pražská LZS operuje převážně ve Středočeském kraji

  • 3. září 2020,
  • 8:19,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská letecká záchranná služba sídlí v areálu letiště v pražské Ruzyni. V letních měsících zasahuje až osmdesátkrát měsíčně. Nejčastěji vrtulník vzlétá k automobilovým nehodám, vážným úrazům, ale také k náhlým zdravotním problémům. Provoz, který financuje Ministerstvo zdravotnictví ČR, stojí ročně půl miliardy korun.

Reklama

Sídlo pražské letecké záchranné služby je umístěno na letišti v Ruzyni. Letečtí záchranáři pokrývají území hlavního města a celého Středočeského kraje. Pražské zásahy ale tvoří pouze pět procent z celkového působení záchranky. Většina zásahů připadá na území Středočeského kraje. Je to dáno hlavně rozsahem území a členitostí terénu, který je bohatý na mnoho přírodních památek a atrakcí. Právě na nich totiž dochází nejčastěji k úrazům. 

"Typická událost, se kterou se setkáváme, bývá úrazového charakteru. Vážnější úrazy, kdy předpokládáme, že pacient bude transportován do pražského traumacentra. Jedná se především o dopravní nehody, ale například také o popáleniny a pády z výšky, ale i jiné typy úrazů. Patří sem ale také vážná onemocnění jako třeba infarkt myokardu nebo cévní mozková mrtvice. Zkrátka všechny události, kde je předpoklad, že bude vrtulník první na místě. Ve středočeském kraji je to ale spíše ten předpoklad, že povezeme pacienta do nějakého pražského traumacentra," uvedl Ondřej Franěk, tiskový mluvčí ZZS hl. města Prahy.

Během letní sezóny vzlétne vrtulník až osmdesátkrát za den. O prázdninách pak není překvapením i pět až sedm letů za den.  Pokud ovšem nejsou vhodné povětrnostní podmínky, zasahují pozemní posádky. Vrtulník typu EC-135, se kterým operuje většina leteckých záchranek v republice, pilotují v pražské posádce piloti Letecké služby Policie České republiky. 

"Výhodou tohoto vrtulníku je to, že je relativně malý a lehký. To znamená, že se vejde při přistání do menšího prostoru. Možná se to nezdá až tak významné, ale v okamžiku přistání fouká tlak vzduchu pod sebe, a to je velká síla. U lehkých vrtulníků je  tedy menší riziko, že tím způsobí nějaké škody. Například rozbitá okna. I to se může stát a samozřejmě je jejich provoz na toto pojištěný. Kapacita vrtulníku je uzpůsobena na převoz jednoho pacienta. Ve výjimečných případech lze vzít i dva, ale to už vyžaduje speciální úpravy," doplnil Ondřej Franěk, tiskový mluvčí ZZS hl. města Prahy. 

Letošní prázdniny trávilo mnoho Čechů v republice. Nabízí se tak otázka, zda nedocházelo k většímu počtu vážných úrazů a zranění. Na počtech vzletů vrtulníku se ale větší počet turistů v Praze a Středočeském kraji, podle letecké záchranné služby, nepodepsal. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu