• Načítám...
>

Park v Ladech je ve finále Adapterra Awards

  • 27. srpna 2020,
  • 19:36,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Krajinný park v Ladech je jedním z finálových projektů soutěže Adapterra Awards. Nabízí kus krásné krajiny vhodný k procházkám a relaxaci a zároveň ráj pro rybáře. Byl upravován tak, aby fungoval jako součást adaptace na klimatické změny.

Reklama

Jedním z projektů, které se dostaly do finále soutěže Adapterra Awards, je park v Ladech. Má tak možnost získat hlasy veřejnosti a umístit se v soutěži, která hledá ty nejlepší možnosti adaptace na změny klimatu. Krajinný park v Ladech se rozléhá na území o velikosti zhruba třinácti hektarů a zahrnuje dva rybníky, louku a zrevitalizovaný Svépravický potok.  

"Celé území se dá vlastně projít, funguje to teď jako rekreační zóna, jsou tu cesty mezi alejemi stromů, lavičky, je to příroda pro lidi," řekl Jiří Karnecki, zástupce investora. 

Tato oblast mezi dálnicí D8 a Horními Počernicemi v Praze byla ještě nedávno těžce přístupná, zarostlá a nehostinná. Během téměř tří let se ale proměnila v ráj pro rybáře a příležitost k procházkám přírodou. Díky investici dvanáct a půl milionu korun se podařilo vytvořit park, který pomáhá lépe udržet vodu v krajině. 

"Čím více se nám podaří zadržet vody v krajině, tím je to lepší. Takže ideální je obnova mokřadů, budování tůní i obnova rybníků," řekl Jiří Karnecki.

To může přispět k lepší adaptaci na klimatické změny. Park v Ladech je ve finále soutěže Adapterra Awards společně s několika dalšími pražskými projekty i projekty z jiných měst. Praha se do soutěže zapojila, aby představila příklady podobných projektů a případně inspirovala ke změnám.

"Tato soutěž Adapterra Awards poukazuje na dobré příklady té adaptační praxe. Připravujeme spoustu projektů, některé už jsme realizovali, nejsou to jen zelené střechy a zelené fasády, zadržování vody v krajině. Je to i přizpůsobování staveb, abychom měli více zeleně, to znamená trávníků," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Ve finále soutěže je nyní jednadvacet projektů. O vítězi může veřejnost hlasovat do konce září a slavnostní vyhlášení se bude konat 4. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu